Nyitókép forrása: thedefensepost.com

 

A német kormány az önkéntesen bevezetett korlátozások ellenére továbbra is kiad engedélyeket a jemeni húszi lázadók leverésére szervezett arab koalíció tagországaiba irányuló hadiipari exporthoz, a berlini vezetés idén eddig már száznál is több ügylethez járult hozzá, a szerződések összértéke meghaladja az egymilliárd eurót – derült ki egy vasárnap ismertetett kormányzati kimutatásból.

 

Az ellenzéki Zöldek egy szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőjének irásbeli kérdésére a gazdasági minisztériumban összeállított válasz alapján januártól június elejéig 122 esetben, összesen 1,1 milliárd euró értékben engedélyezték védelmi ipari termék kivitelét a Szaúd-Arábia vezette koalíció országaiba.

 

A legnagyobb volumenű üzletek Egyiptommal köttettek, a német védelmi ipar szereplői 13 megbízáshoz kaptak kormányzati engedélyt, amelyek révén 801,8 millió értékben exportálhatnak egyiptomi partnereiknek. Az engedélyek számát tekintve az Egyesült Arab Emirátusok állnak az első helyen, 43 jóváhagyott üzlettel, amelyek összértéke 206,1 millió euró.

 hirdetes_810x300  

 

A kormány két esetben Szaúd-Arábiába irányuló exporthoz is hozzájárult, a kérelmezők 831 003 euróért speciális védelmi rendszerekkel felszerelt terepjárókat szállíthatnak a nyolc országból álló arab koalíciót vezető királyságba. Az engedélyeket annak ellenére állították ki, hogy Szaúd-Arábiával szemben hivatalosan teljes körű kiviteli tilalom van érvényben – emelte ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap a hírportálján közölt beszámolójában.

 

A kormánypártok – a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Kertesztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – a tavaly kidolgozott koalíciós szerződésben rögzítették, hogy Németország nem szállíthat hadiipari termékeket a jemeni konfliktusban közvetlenül érintett országoknak.

 

A már folyamatban lévő üzleteket nem állították le, de Szaúd-Arábiával kapcsolatban Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt tavaly novemberben tovább szigorították a szabályt, teljes körű, vagyis a már kiadott exportengedélyekre is vonatkozó kiviteli tilalmat rendeltek el.

 

Németország a legnagyobb fegyverexportőrök között van, rendszerint a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és Oroszország után, Szaúd-Arábia pedig a német hadiipari termékek legnagyobb vásárlói közé tartozik.  Az exportügyletekhez be kell szerezni a kancellárból és a kormány nyolc miniszteréből álló szövetségi biztonsági tanács hozzájárulását. A testület zárt üléseken tárgyalja az ügyeket, és sem a parlamentnek, sem a nyilvánosságnak nem tartozik elszámolással. Tevékenységéről csak összefoglaló adatokat közöl a hadiipari ágazat kivitelének alakulásáról szóló kormányzati jelentésekben.

 

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, és a Szaúd-Arábia vezette koalíció által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

 

Nemzetközi emberi jogi és humanitárius szervezetek többször felszólaltak a koalíció hadműveletei ellen, mert a légi csapásoknak az évek során rengeteg civil, köztük sok gyerek is áldozatául esett.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!