Nyitókép forrása: aljazeera.com

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdán hivatalosan meggyanúsította Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov orosz, valamint Leonyid Harcsenko ukrán állampolgárokat a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének 2014 nyarán történt lelövésével összefüggésben.

 

Az SZBU sajtóközleményében hozzátette, hogy még tart a pert előkészítő vizsgálat.  A holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport szintén szerdán jelentette be, hogy az említett négy gyanúsított személy ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

 

A Malaysia Airlines Boeing típusú repülőgépét Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat 2014. július 17-én. A gép a levegőben darabokra tört, majd lezuhant, a fedélzeten lévő mind a 298 ember meghalt, köztük 196 holland állampolgár.

 hirdetes_300x300  

 

Igor Girkin – fedőnevén Igor Sztrelkov – az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, 2014 nyarán a szakadár „Donyecki Népköztársaság” (DNR) „védelmi minisztere” volt. A nyomozócsoport közlése szerint Dubinszkij – aki addig tábornoki rangban volt az orosz hadseregben – akkoriban a DNR katonai hírszerző ügynökségét vezette, míg Pulatov az ügynökség egyik alosztályát irányította, az ukrán Harcsenko pedig a katonai hírszerző ügynökség felderítő osztagának vezetője volt.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán közölte, hogy egy Carl Schreck nevű külföldi tudósító a Twitteren továbbította Igor Girkinnek a Vkontakte orosz közösségi portálon Sztrelkov néven közzétett friss bejegyzését. Ebben a volt orosz hírszerzőtiszt leszögezte, hogy nem a donyecki „lázadók” lőtték le a Boeinget. További kommentárt azonban nem akar fűzni a tragédiához és a folyamatban lévő vizsgálathoz – tette hozzá.

 

A bejegyzést továbbközlő újságíró megjegyezte, hogy Girkin arra nem tért ki, hogy orosz katonák lőtték-e le a maláj utasszállító gépet. Emlékeztetett arra, hogy 2017-ben Alekszandr Navalnij ellenzéki orosz politikussal folytatott vitájában Girkin azt állította, hogy az ukrán szakadároknak nem volt olyan „felszerelésük”, amivel lelőhették volna az MH17-es járatot.

 

Christopher Miller, az ukrán Szabadság Rádió tudósítója szerint Girkin szavainak mögöttes értelme az lehet, hogy nem az úgynevezett „lázadók”, hanem hivatásos orosz katonák lőtték le a gépet. Ugyanakkor emlékezetes, hogy 2014-ben a tragédia napján maga Girkin dicsekedett el az interneten azzal, hogy az általa irányított „lázadók” lelőttek egy „ukrán An-26-os katonai szállító repülőgépet”, majd miután kiderült, hogy egy polgári gép zuhant le, a hírt eltüntették az oldalukról.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!