Nyitókép: TravelPortal.cz

 

A Peloponnészoszi-félsziget és a Kréta között fekvő Antiküthéra szigete új lakókat keres.

 

A 20 négyzetkilométernyi kiterjedésű sziklás sziget – ahol egy elsüllyedt római hajó roncsában megtalálták a világ legrégebbi „számítógépét“ – nemcsak házat és telket, de három évig havi 500 eurót is kínál az új telepeseknek – tájékoztatott a La Repubblica olasz napilap.

 

 hirdetes_810x300  

A sziget a turisták által látogatott vidékeken kívülre esik, így jelenleg mindössze 40 ember lakja.

 

A lakosok nagy része Potamosz kikötővárosában él, ahol a rengeteg fehérre festett ház mellett az érdeklődők néhány kocsmát és egy maroknyi boltot is találnak.

 

A helyiek tudatosították, hogy a gyönyörű környezettel és a búvárkodásra alkalmas tengeri világgal nem fogják idecsalogatni az érdeklődőket, ezért úgy döntöttek, hogy azokat az embereket, akik a családjukkal együtt a szigeten szeretnének letelepedni, bőkezű ajánlattal próbálják a szigetre invitálni.

 

A szigetet az ún. antiküthérai szerkezet tette ismertté. A bronz fogaskerékből és tárcsákból álló antik számológép a Naprendszerbeli objektumok pozíciójának megállapítására, illetve holdfogyatkozások kijelzésére alkalmas.

 

A szerkezetre 1902. május 17-én bukkantak 40 méter mélységben a Küthéra és Kréta között fekvő Antiküthéra szigete mellett a tenger mélyén keresgélő szivacshalászok, egy az i. e. 1. században elsüllyedt római hajóroncsban.

 

ČTK/HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.