Nyitókép forrása: france24.com

 

Az USA 50 miliárdos gazdasági programot indítana a Közel-keleten, amely összesen 179 projektet tartalmazna. Olyan területek lennének a kedvezményezettek, mint a Gázai-övezet palesztinok lakta része, a Jordán nyugati partja, Egyiptom palesztin területei, és így tovább. A palesztin politikai vezetők az amerikai ajánlatot egyelőre nem fogadták tárt karokkal.

 

A fehér ház 50 milliárdos programjának fele a Gázai-övezetre és a Nyugat-Jordánra összpontosítana. Egyiptomba 9,1 milliárd, Jordániába 7,4 milliárd, Libanonba 6,3 milliárd dollárt küldenének. A súlyos összegeket elvileg egészségügyre, oktatásügyre, energetikára, vízgazdálkodásra, emelt szintű technológiai fejlesztésekre, turisztikára és mezőgazdaságra fordítanák.

 

A Gázában és a Jordán folyónál a tervek szerint legalább egymillió munkahely teremtődne. A térségben jelenleg 30 százalékos az állástalanok aránya. A beruházási támogatás azzal számol, hogy a szegénységben élő palesztinok számát tíz év alatt a felére csökkenthető.

 hirdetes_400x285  

 

Ugyanezen idő alatt a palesztinok által lakott területek bruttó hazai összterméke (GDP) megduplázódna a támogatásnak köszönhetően – véli a Fehér Ház.

 

Ötmilliárd dollár értékben pedig egy közlekedési folyosó jönne létre Gáza és a Jordán nyugati partja között. Egymilliárd euró jutna a palesztin turisztika fejlesztésére. Washington azzal is számol, hogy a projektekhez a térségbeli tehetősebb országok is hozzájárulnak majd.

 

A palesztinok képviselő Donald Trump kormányának terveit elítélték, szerintük a „közel-keleti váls”gnak” politikai és nem gazdasági megoldásokra van szüksége.

 

„Ha tényleg a palesztin gazdaságért akarnak tenni, vagy a gázai blokád feloldásárért, akkor Izrael hagyja abba a pénzünk, forrásaink és országunk kifosztását, adjon hozzáférést a vizeinkhez, légterünkhöz, határainkhoz, hogy szabadon exportáljunk és importáljunk”

 

fogalmazott a Palesztin Felszabadításáért Szervezet.

 

A Hamász militáns iszlamista szervezet nyilatkozatban azzal kommentálta az amerikai terveket, hogy „Palesztina nem eladó”.

 

A fent felvázolt terv az amerikai Trump-adminisztráció két éves előkészítő munkájának eredménye. A feladat az volt, hogy olyan programot vázoljanak fel, amellyel megteremthető a tartós béke Izrael és a palesztinok között.

 

A Reuters hírügynökség közlése szerint a palesztinok nem szívesen tárgyalnak az amerikaiakkal, mióta Washington elismerte Izrael fővárosának Jeruzsálemet.

 

Elemzők szerint a Perzsa-öböl menti országok addig aligha csatlakoznak a gazdasági programhoz, amíg nincs politikai megegyezés a két fél között. Nem véletlenül: politikai megegyezés nélkül a drága pénzen felépített projekteket bármikor elsöpörheti egy fegyveres konfliktus.

 

CTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!