Nyitókép: voici.fr

 

Jelentősen drágult tavaly a brit monarchia fenntartása, de így is csak alig több mint 1 fontjába került a 66 milliós Egyesült Királyság minden egyes lakójának.

 

A Buckingham-palota által ismertetett beszámoló szerint a március 31-én zárult 2018–2019-es pénzügyi évben 67 millió font hivatalos dologi kiadással járt a királyság intézményének működtetése. Ez 19,6 millió fonttal – 41 százalékkal – több a monarchiára fordított előző évi nettó összegnél.

 

 hirdetes_810x300  

Az emelkedést a beszámoló szerint a királyi ingatlanportfolió, mindenekelőtt II. Erzsébet királynő első számú londoni hivatala és rezidenciája, a Buckingham-palota renoválásának költségei okozták. A London központjában emelkedő palota felújítására az elmúlt pénzügyi évben 14,1 millió fontot fordítottak.

 

A Buckingham hercege által 1703-ban épített, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palotában, amely 1837 óta szolgál királyi lakhelyként, már két éve megkezdődtek az eddigi legnagyobb mértékű renoválási munkálatok, amelyek várhatóan tíz évig, vagyis 2027-ig tartanak, 369 millió fontos költségvetéssel.

 

A renoválást nem lehetett tovább halogatni, mert a Buckingham-palota 32 kilométernyi vízvezetékrendszere, 160 kilométernyi elektromos hálózata és 40–50 éves gépészeti berendezései annyira elhasználódtak, hogy a szakértők szerint egyre nagyobb a tűz és a csőtörés veszélye.

 

A keddi beszámoló szerint az elmúlt pénzügyi évben 2,4 millió font jutott Harry herceg és amerikai felesége, Meghan hercegnő windsori rezidenciájának tatarozására is.

 

Harry – II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – és Meghan áprilisban, nem sokkal fiúgyermekük, Archie Harrison Mountbatten-Windsor születése előtt költözött a londoni Kensington-palotából a windsori kastély közvetlen közelében lévő Frogmore Cottage rezidenciára, amelyet azonban meglehetősen leromlott állaga miatt előzőleg jelentős felújítási munkálatokkal kellett lakhatóvá tenni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!