Nyitókép forrása: hashtago.com

 

A Khalifa Haftár tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg kemény üzenetet küldött Törökországank. A líbiai konfliktus egyik főszereplője szerint Törökország beavatkozott az országban folyó eseményekbe, ezért ezentúl „minden török hajót és repülőgépet célpontnak tekint”.

 

Haftár szóvivője szerint Törökország a tripoli kormányzat támogatására katonákat küldött Líbiába, illetve műveleteket hajtott végre Líbia légterében – állítólag török kémrepülőgék cirkálnak Haftár állásai felett.

 

Líbia Moammer Kadhaffi 2011-es megbuktatása és megölése ót változó intenzitással, de állandó káoszban van. Az országban a bonyolult törzsi kapcsolatok mellett két párhuzamos kormány működött (egy keleten, egy nyugaton), egyik sem ismerve el a másik legitimitását. Khalifa Haftár tábornok, miután ellenőrzése alá hajtotta Líbia teljes keleti, és részben déli területeit – a legfontosabb olajmezőkkel együtt – áprilisban támadást indított a Fáiz Szarrádzs miniszterelnök vezette tripoli kormánya ellen. A nemzetközi közösség egyébként Szarádzs kormányát ismeri el legitimnek.

 hirdetes_300x300  

 

A konfliktusnak ezidáig 653 emberéletbe került, közülük 41 volt civil. A sebesültek száma 3500-ra tehető, a háború miatt otthonát elhagyó líbiaiak száma 94 ezer.

 

További háttérinformációk a témában alábbi cikkünkben olvasható:

 

Líbiai válság: Nem az olajért, hanem az olajbevételekért folyik a vér Líbiában

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.