Nyitókép forrása: 

 

Egy Denisz Szergejev  nevű orosz állampolgár koordinálhatta a Szergej Szkripal és lánya elleni idegméreggel elkövetett merényletet – írja a BBC brit közmédia. Az illető orosz férfi Szergej Fedotov néven utazott be Nagy-Britanniába.

 

Szergejevről a brit hatóságok úgy hiszik, hogy vezérőrnagyi rangban teljesít szolgálatot a GRU orosz hírszerző-szervezetnél. A BBC független forrásai szerint pedig egy londoni orosz csoport vezetőjeként tartózkodott Nagy-Britanniában. Tavaly március 2-án érkezett a szigetországba, majd március 4-én már távozott is onnan. A merényletre pedig épp abban az időben került sor Salisburyben.

 

A BBC szerint a vezérőrnagynak volt elég ideje, hogy találkozót folytasson le a Szkripal ügy másik két gyanúsítottjával, Ruszlan Borisovval és Alkeszandr Petrovval. A két férfia a Szergejevvel folytatott megbeszélés után utazott el Salisburybe.

 hirdetes_810x300  

 

Szergejev mozgását állítólag a mobilja adatai segítségével térképezték fel.

 

Szergej Szkripalt, Nagy-Britanniában élő orosz kettős ügynököt és lányát, Juliját, tavaly márciusban egy szovjet időkben kifejlesztett idegméreggel, a novicsokkal fertőzték meg. Hetekig voltak életveszelyben. A merénylet jelentős diplomáciai feszültséget okozott London és Moszkva között. Moszkva tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.

 

A Szkripal-ügy újabb orosz gyanúsítottját azonosította a Bellingcat brit oknyomozó csoport

Szkripal-ügy – Putyin: Szkripal egy söpredék, hazaáruló

A Szkripal-ügy egyik gyanusítottja irányíthatta anno Janukovics Oroszországba menekítését

 

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!