Nyitókép: aktuality.sk

 

A EU-tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

 

Brüsszeli bennfentesekre hivatkozva több lap is arról számolt be, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén.

 

Az MTI értesülései azonban rácáfolnak erre. A magyar távirati iroda úgy tudja, hogy az Európai Néppárt (EPP) elnöksége „fellázadt” Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt ellen, nem fogadta el az EPP-elnök és a németek javaslatát.

 hirdetes_810x300  

 

Külföldi sajtóértesülések szerint a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

 

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

 

Pellegrini az Európai Tanács élén?

 

A szlovák baloldali, általában Smer és Fico-központú Pravda napilap Peter Pellegrini szlovák kormányfő poszthoz jutását ragozza. Pellegrini a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában cáfolta, hogy igényt tartana bármilyen EU-s posztra, kiemelte, hogy nem is próbálta önmagát előtérbe helyezni a tárgyalások során.

 

Pellegrini állítása szerint nevét más tagországok vetették fel mikor arról tárgyaltak, hogy melyik EU-s kormányfő vagy államfő jelentkezhetne a posztra.

 

„Igen, nem tagadom, hogy az embernek hízelgő, ha ilyenről szerez tudomást a színfalak mögül”

 

mondta Pellegrini, aki ezzel együtt azt is kiemelte, hogy

 

„Bizonyára, ha Szlovákiát ilyen megtiszteltetés érni, hogy szlovák jelölt vezethetné az Európai Tanácsot, és ezzel az egész Európai Unió egyik legjelentősebb képviselőjévé válna, akkor ez egy olyan ajánlat, amit az országnak nem kellene visszautasítania”

 

A szlovák kormányfő ugyanakkor arra int mindenkit, hogy bár nagy lenne a megtiszteltetés, nem kell hamis reményeket kelteni, mivel sok jelentős név van játékban.

 

MTI, aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!