Nyitókép: Brüsszel, 2019. június 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j), Andrej Babis cseh (b2), Mateusz Morawiecki lengyel (b), Peter Pellegrini szlovák (b3) miniszterelnök, valamint Emmanuel Macron francia elnök (j2) a V4+Franciaország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Súlyos, sőt történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásukkal Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság (EB) elnöke – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Joseph Daulnak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének írt vasárnapi levelében az Origo információi szerint.

 

Frissítve: 19:37 – A Visegrádi Négyek országai egyöntetűen ellenzik, hogy a szocialista Frans Timmermans legyen az EB következő elnöke, vagyis mindannyian ellene fognak szavazni a vasárnapi csúcson. A V4 miniszterelnökei nemrég fejezték be tárgyalásukat Emmanuel Macron francia elnökkel, most Olaszországgal ülnek tárgyalóasztalhoz. Az MTI úgy tudja, hogy csak Angela Merkel hajlandó támogatni Timmermans jelölését, a többi néppárti vezető elutasítja.

 

Brüsszel, 2019. június 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Emmanuel Macron francia elnök (j3) kezet fog, mellettük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) a V4+Franciaország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Brüsszelben 2019. május 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

 hirdetes_810x300  

18:10 – Közben megjelentek az első, tárgyalás előtti nyilatkozatok is. Angela Merkel német kancellár „nehéz tárgyalásra” számít, de – mint mondta – Németország „konstruktív vitapartner” akar lenni. Mateusz Morawieczki, lengyel kormányfő gyakorlatilag elutasította Frans Timmermans EB-elnökké választását, mert szerinte Timmermans „megosztja Európát”.

 

„Frans Timmermans nem a kompromisszum jelöltje, Timmermans egy olyan személy, aki mélyen megosztja Európát. Alapvetően nem érti Közép-Európát, nem érti a posztkommunista összeomlásból felemelkedő Európát”

 

fogalmazott a lengyel miniszterelnök.

 

Sebastian Kurz és az osztrák néppártiak sem örülnek Timmermans erőltetésének. Kurz, aki ma már csak exkancellár, továbbra is Webert támogatja, a nemrég felálló osztrák ügyvivő kormány miniszterelnöke, Brigitte Bierlein, azonban egyelőre „nyitottságot és elfogulatlanságot” ígért a tárgyalások során.

 


 

A portál tájékoztatása szerint a magyar kormányfő levelében közölte: tisztában van azzal, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve és ilyen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az EPP politikájára. Azonban a „jelenlegi helyzet súlyossága” miatt arról tájékoztatta a néppárt elnökét, hogy a német és a francia állami vezetők alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról, és ezt terjesztik be vasárnap az Európai Tanácsnak.

 

A megállapodás értelmében – melynek több eleme is van – Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke – írta Orbán Viktor, aki szerint ha az EPP támogatná ezt a megállapodást, azzal súlyos, sőt történelmi hibát követne el, mert egy olyan párt, amelyik megnyert egy választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt. Ez a kormányfő szerint egyrészt megalázó lenne, másrészt teljes mértékben aláásná a néppárt tekintélyét és a méltóságát a nemzetközi politika világában, harmadrészt pedig a saját szavazói szemében is „komoly csapást jelentene” az Európai Néppárt tekintélyére.

 

EU: Vasárnap eldőlhet a csúcsvezetői posztok sorsa. Pellegrini versenyben van az Európai Tanács elnökségéért?

 

Orbán Viktor levelében úgy fogalmazott: ez „saját magunk megsemmisítéséhez vezet” ezért levelében arra kérte a néppárt elnökét, hogy tegyen meg minden erőfeszítést egy ilyen vereség elkerülése érdekében.

A magyar miniszterelnök arról is tájékoztatta Joseph Dault, hogy „hasonló szellemben és üzenet közvetítésével” egyeztet majd az Európai Néppárt családjának többi miniszterelnökével a témában – írta az Origo.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!