Nyitókép forrása: Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Már önmagában az is elég indok Frans Timmermans (szociáldemokrata csúcsjelölt) elutasítására, hogy Soros György embere, de a V4-ek azért nem támogatják bizottsági elnöki jelölését, mert szerintük „egy ideológiai harcos és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a rendkívüli uniós tanácskozáson a V4NA nemzetközi hírügynökségnek.

 

A kormányfő nyilatkozatában krimiszerűnek nevezte a rendkívüli EU-csúcs történéseit. A küzdelem arról szól, hogy néhány európai vezető – köztük Frans Timmermans és Manfred Weber (az Európai Néppárt csúcsjelöltje) – elhatározta, hogy a következő öt évben az Európai Bizottságot (EB) olyan embernek kell vezetnie, aki a Soros-féle NGO-hálózat és a liberális demokrácia megingathatatlan képviselője – tette hozzá.

 

„Erre találtak egy igazi harcost, Timmermans egy jó harcos – ellenfélnek sem megvetendő, én respektálom ezért -, aki ideológiai harcos, aki semmilyen másságot nem fogad el, a sajátjától és a liberális demokráciától eltérő semmilyen nézetet nem tolerál, és rá akarja erőszakolni a saját felfogását minden uniós tagállamra” – mondta Orbán Viktor.

 hirdetes_400x285  

 

A magyar miniszterelnök úgy látja, hogy ha ez a csoport el tudja foglalni az Európai Bizottság elnöki székét, akkor hosszú éveken keresztül a Soros-féle NGO-kat onnan fogják finanszírozni, és ezzel megpróbálják majd átalakítani a közép-európai társadalmakat is, különösen a migráció kérdésében.

 

A miniszterelnök leszögezte: „ezt a folyamatot többen is meg akarjuk állítani”; köztük az Európai Néppártot (EPP), Magyarországot és V4-eket is említette.

 

Robert Fico exkormányfő, a legnagyobb kormánypárt, a Smer elnöke ma délutáni sajtótájékoztatóján „örömét fejezte ki”, hogy a V4 nem támogatja Frans Timmermans jelölését. Mindezt annak ellenére jelentette ki, hogy maga is szocialista. Fico korábban még Európa magjához kötötte volna Szlovákiát, már láthatóan más a véleménye.

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő elmondása szerint maguk a csúcsjelöltek voltak a mai tárgyalássorozat kudarcának okai. Szerinte a vita nagy része arról szólt, hogy a tagállamok vezetői mekkora hatáskört engedjenek át az Európai Parlamentben. Az EP ugyanis a csúcsjelölti rendszerre hivatkozva a parlamenti erőviszonyok alapján akar jelöltet állíttatni a tagállamokkal az Európai Bizottság élére.

 

Andrej Babiš cseh kormányfő szerint olyan EB-elnökre lenne szükség, amely egyesíti Európát, nem pedig megosztja. Szerinte Timmermans nem ilyen ember. Hozzátette, számára Timmermans „a migránskvóták alkotója”, az az ember, aki „többé-kevésbé támogatta a kvótákat”.

 

Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő ismételten olyan EB-elnök jelölt megnevezését sürgette a második sikertelen tárgyalási nap után, aki „kompromisszumot hoz”, Timmermans azonban szerinte sem teljesíti ezt a feltételt.

 

Az EU-csúcs 50 százalékos eséllyel holnap hozhat áttörést. Ám beszédes, hogy a tagállamok közül 11 nem fogadja el a szocialista Timmermans jelölését. A németek óvatosak, nekik többet ér az Európai Központi Bank elnöki posztja, ezért hajlandók engedményekre is.

 

Az egyre csak húzódó tárgyalások egyébként nincsenek ingyen. Az országvezetők ottléte, a különböző tárgyalások levezénylése, a helyszín és a résztvevők fogyasztása több mint 450 ezer euróba kerül naponta. Eddig a huzavona tehát 900 ezer eurójába került az európai adófizetőknek.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!