Nyitókép forrása: n1info.com

 

Tajvan vezetősége kedden köszönetet mondott az USA-nak, amiért Washington engedélyezte amerikai fegyverek eladását a szigetországnak összesen 1,96 milliárd euró értékben.

 

Az összeg keretében Tajvan 108 M1A2T Abrams tankokat, 250 Stinger légvédelmi rakétát, önjáró lövegeket és más fegyvereket vásárolhat az USA-tól.

Tajvan hivatalos neve Kínai Köztársaság, Kína partjaitól mindössze 200 kilométerre fekszik. 1949-ig volt Kína része, majd a kommunista hatalomátvétel után az ellenzék Tajvan és Penghu szigeteire szorultak vissza. Kína nem ismeri el Kínai Köztársaságot önálló országnak, és ha a végleges elszakadást szimbolizáló Tajvani Köztársaság nevet venné fel, Peking álláspontja szerint az katonai beavatkozást vonnal maga után.

 

  hirdetes_300x300   

Tajvan azonban egyben Az USA egyik legfőbb távol-keleti szövetségese. A szigetországban a politikai palettát két fő táborra lehet osztani: az egyesülést támogatók és az egyesülést ellenzők táborára. Mindazonáltal mindkét oldal igyekszik fenntartani a háborús konfliktus elkerülése érdekében a status quot.

 

Kína az amerikai fegyvereladások hírére azzal reagált, hogy a lépés „súlyos beavatkozást jelent Kína belügyeire”, és a béke megsértésével vádolja Washingtont.

 

Peking akár katonai erő bevetése árán is egyesítené Tajvant Kínával

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!