Arnold, Levente
  • HUF: 355.71
  • USD: 1.19
  • 21 °C
  • 33 °C
Külügyek

Klímavédelmi, energetikai és migrációs kérdésekről egyeztetett a magyar és a szlovák államfő

Čaputová hazugságnak nevezte azokat a magyar sajtóban megjelent állításokat, hogy Soros György ügynöke lenne.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

 A magyar államfő először találkozott az elnöki tisztséget egy hónapja betöltő kollégájával, Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnökkel.

 

A magyar államfő tájékoztatása alapján a migráció kérdésében egyetértettek abban, hogy Európa külső határait meg kell védeni, a kötelező kvóta pedig helytelen, nem támogatható.

 

Áder János közölte, mindketten úgy vélik, a migráció ügyében a prevenció a legfontosabb, vagyis az, ha megelőzik a migráció kialakulásának okait. Ehhez a támogatásokat, segélyeket azokra a helyekre kell eljuttatni, ahol a rászorulók vannak, és így ők nem kelnek majd útra – fejtette ki.

 

Megjegyezte, azokon a területeken, “ahol a baj már megtörtént” – így például a hosszú ideje polgárháború sújtotta Szíriában –, a károk elhárítására van szükség. Ez pedig csak széles körű nemzetközi összefogással lehet sikeres, az Európai Unió mellett más országoknak is hozzá kell járulniuk a helyreállításhoz – tette hozzá.

 

Budapest, 2019. július 11.
Áder János köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Zuzana Čaputová szlovák elnököt a Sándor-palota elõtti Szent György téren 2019. július 11-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

A liberális demokrácia a kisebbségek védelmének leghatékonyabb eszköze

 

Zuzana Čaputová elmondta, kampányában tett ígéretéhez híven országa valamennyi lakosának, így a 450 ezer magát magyarnak valló szlovákiai polgárnak is elnöke kíván lenni. Úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy “az a liberális demokrácia, amely mindenkinek garantálja a jogegyenlőséget, a kisebbségek védelmének is a leghatékonyabb eszköze“.

 

A szlovák államfő kitért arra is, hogy a visegrádi négyek együttműködésének akkor lehet értelme, ha nem elégednek meg regionális érdekek védelmével, hanem megjelenítenek olyan értékeket is, mint a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság. Azért is fontos ez, hogy “ne úgy tekintsenek ránk, mint akik az Európai Uniót meggyengítik, illetve bomlasztják” – mondta.

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A szlovák köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió vezetői közül első alkalommal nem kerül ki senki a visegrádi országokból. Ezen országokat biztosan összekapcsolja, hogy polgáraik kedvezően értékelik az uniós tagságot – mondta.

 

Hangsúlyozta továbbá, amennyiben Szlovákia dolgai mostanában jól alakulnak, az jelentős mértékben az európai integrációnak köszönhető és nem a “kizárólagos nemzetállamisághoz” történő visszatérésnek.

 

Budapest, 2019. július 11.
Áder János köztársasági elnök (b3) és Zuzana Caputová szlovák elnök (j2) megbeszélést folytat a Sándor-palotában 2019. július 11-én. Zuzana Caputová mellett jobbról Miroslav Lajcák szlovák kül- és Európa-ügyi miniszter.
MTI/Bruzák Noémi

 

Čaputová: nem vagyok Soros György ügynöke

 

Zuzana Čaputová közölte, délután Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat, majd fejet hajt Göncz Árpád egykori köztársasági elnök sírja előtt. A volt államfőről azt mondta, olyan ember volt, aki megtestesítette a szabadság és a demokrácia értékeit.

 

A szlovák államfő kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság új elnöke. Áder János ugyanerről azt mondta, teljes mellszélességgel támogatni tudja a bizottság új vezetőjét, amennyiben Magyarországnak és Szlovákiának is segítséget nyújt az atomerőművi kapacitások bővítéséhez, az ezt ellenző Ausztriával szemben.

 

Áder János újabb kérdésre rendkívül baráti hangulatúnak nevezte a találkozót, majd elmondta, lehet, hogy a jövőben lesznek véleménykülönbségek szlovák kollégájával, de ez biztosan nem fogja ellehetetleníteni a kétoldalú, illetve a visegrádi együttműködést.

 

Budapest, 2019. július 11.
Zuzana Caputová szlovák elnök és Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatója a Sándor-palotában 2019. július 11-én.
MTI/Bruzák Noémi

 

Hasonlóan vélekedett erről Zuzana Čaputová is, hangsúlyozva, partnerek között természetes, sőt kívánatos is a vélemények különbözősége. Kölcsönös tisztelet mellett azonban az eltérő álláspontok nem lehetnek az együttműködés akadályai – tette hozzá.

 

Zuzana Čaputová az erre vonatkozó kérdésre reagálva hazugságnak nevezte azokat a magyar sajtóban megjelent állításokat, hogy Soros György ügynöke lenne.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket