Nyitókép forrása: vadhajtások.hu

 

Nagyszabású vasárnap esti tűzijátékkal és koncerttel készülnek a franciák Párizsban Bastille ostromának 230. évfordulóján.

 

Az egyébként egész napos ünnepség ünnepi katonai felvonulással és díszszemlével kezdődött, melyet többek között Angela Merkel is személyesen tekintett meg Emmanuel Macronnal és több EU-s állam- és kormányfővel.

 

A katonai felvonulást a francia sajtó beszámolói szerint mintegy 20-50 fős tiltakozó csoport zavarta meg, akik kifütyülték Emmanuel Macron francia elnököt.

 hirdetes_400x285  

 

A France Info beszámolója szerint az incidensre akkor került sor, mikor Macron a parancsnoki autón utazva üdvözölte a tömeget. A demonstrálók elvegyültek a felvonulást nézők között, majd fütyülni kezdtek. Néhányan Macron lemondását követelték, majd sárga léggömböket engedtek az égbe, mely a sárgamellényes mozgalom új szimbóluma.

 

A BFM televízió közlése szerint a sárgamellényes aktivisták hátat fordítottak a felvonuláson résztvevő Macronnak. A hírek szerint a tiltakozókon akciójuk alatt nem lehetett ott ténylegesen a már megszokott sárga mellény. A BFM szerint ezeket a mellényeket még korábban elkobozhatta tőlük a rendőrség az egyéni ellenőrzések során, amin minden nézőnek át kellett esnie.

 

Egyébként a francia sajtó közlése szerint Párizs központjában egész hétvégén tilos a sárgamellényesek gyülekezése.

 

Bastille híres börtön volt Párizsban, mely leginkátt az 1789. július 14-i „Bastille ostormáról” lett nevezetes, ezzel kezdődött ugyanis a francia forradalom. 1790-ben a ‘Szövetség ünnepeként’ ünnepelték meg, majd 1880-ban Franciaország nemzeti ünnepévé nyilvánították.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!