Hamarosan egymásnak eshet a két NATO-szövetséges. Offenzíva készül Észak-Szíriában - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Külügyek

Hamarosan egymásnak eshet a két NATO-szövetséges. Offenzíva készül Észak-Szíriában

Győztese már van a szír polgárháborúnak, a fegyvernyugvásra azonban még sokat kell várnunk

Nyitókép forrása: zerohedge.com

 

Tovább nő a feszültség Észak-Szíriában az amerikai és a török erők között. Törökország nagyszabású katonai offenzívára készül Szíria északi részén, ahol amerikai csapatok is találhatók, akik az Iszlám Állam és a szír kormányerők ellen együtt harcolnak a szír ellenzékkel – köztük a kurd milíciákkal, akiket Ankara terroristának nevez.

 

A támadás előkészületei ráadásul egybe esnek az orosz S-400-as légvédelmi rendszer Törökországba szállításával és összeszerelésével. Bár a teljes szállítmány üzembe állítása még hónapokat fog igénybe venni, a Washington nyomatékos ellenkezése ellenére megvásárolt orosz technológia komoly feszültségforrás a két ország között.

 

Az USA ezért kizárta Törökországot az újgenerációs F-35-ös amerikai vadászgépek projektjéből – nem vásárolhatnak újgenerációs gépeket – és gazdasági szankciókat fontolgat.

SJE Nyílt nap

 

Törökország az amerikaiak szankciós fenyegetéseit nem veheti félvállról: az igencsak gyengélkedő török líra nem biztos, hogy megúszná hiperinfláció nélkül, ha az amerikaiak gazdasági intézkedéseket vezetnének be a törökök ellen.

 

Ennek ellenére a török páncélos erők készülnek az offenzívára,és az elmérgesedő helyzetet aligha fogják megoldani. Két NATO-tagállamról van szó, amelyek stratégiai érdekei azonban nem fedik egymást, Törökország például nehezményezte a kurdok támogatását Washington részéről, akiknek az amerikaiak – nem épp racionális alapokon – azt ígérték, saját országot kaphatnak az Iszlám Állam ellen nyújtott segítségért cserébe.

 

A török műveletek azonban végleg megtörhetik a szír ellenzék sorait az Eufrátesztől keletre, épp ezért a Pentagon „egyoldalú katonai akcióval” vádolja Ankarát.

 

Ám a törököknek sem nagyon van ideje diplomáciára. Jelentések szerint az Egyesült Államok arról győzködi a briteket és a franciákat, hogy telepítsenek közös katonai kontingenseket Szíria északi részébe, kvázi megakadályozandó a török előrenyomulást.

 

A törökök most lépéskényszerbe akarják szorítani az amerikai döntéshozókat, és úgy tűnik, sikerül nekik. Egy dolgot azonban érdemes kiemelni a jelenlegi helyzetből: ha a török hadseregnek sikerül átgázolniuk a kurdokon, akkor nem csak az egyik fontos amerikai szövetséges tűnik el a képből, hanem az egyik lehetőség arra, hogy később is legyen kormányellenes „ellenzéki erő” Szíriában – ahol az orosz szövetségese gyakorlatilag már megnyerte a közel egy évtizede folyó háborút.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket