Nyitókép forrása: 

 

Ahogy az várható volt, az Európai Unió „puha” szankciókat fogadott el a Ciprus partjainál nemzetközi jog megsértése árán földgázt kitermelő Törökországgal szemben. Brüsszelt elsősorban a Ciprusi Köztársaság és Görögország kényszerítette lépésre. Törökországot nem érdeklik a szankciók, folytatni fogja a gáz kitermelését.

 

Az Európai Tanács hivatalos twitteroldalán még „kemény válasz elfogadásáról” közölt videót, valójában azonban az uniós külügyminiszterek tanácsa úgy döntött, hogy büntetésként felfüggesztik a közös légiközlekedési egyezményről zajló tárgyalásokat Törökországgal, és felszólították az Európai Beruházási Bankot, hogy „vizsgálja felül” egyes törökországi kinnlevőségeit. A külügyminiszterek rendkívül homályos megfogalmazásban „célirányos intézkedéseket” is kilátásba helyeztek. Ezek nem számítanak túl húsbavágó büntetésnek. Nem véletlenül: Törökország az EU egyik legfontosabb partnere migráció és kereskedelmi kérdésben.

 

A török külügyminisztérium a szankciók hírére reagálva jelezte, hogy továbbra sem hagynak fel a ciprusi felségvizeken található földgáz bányászásával.  Kihangsúlyozta azt is, hogy Brüsszel most „megmutatta, mennyire és milyen módon érdekelt a ciprusi kérdés rendezésében”.

 hirdetes_300x300  

 

A vita alapja, hogy az a terület, amelyen Törökország gázt termel ki, a ciprióta török állam partjai közelében található. Csakhogy ezt az országot Ankarán kívül egyetlen másik ország sem ismerte el, így a nemzetközi jog szerint a ciprióta görög, EU-tag Ciprusi Köztársaság lenne csak jogosult bányászni a vizeken. Törökország ugyanakkor nem ismeri el a Ciprusi Köztársaságot, és állítja, hogy a szigetország gazdasági övezetének (felségvizeinek) 44 százaléka Törökországhoz tartozik a szigetn élő török kisebbség okán.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!