Nyitókép forrása: defensenews.com

 

A The Washington Post közlése szerint egy véletlenül közzétett, NATO-ból származó dokumentum tanúsága szerint az Egyesült Államok több 150 atomrakétát „raktároz” európai szövetségeseinél, elsősorban Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Törökországban és Olaszországban. A dokumentum keltezése idén áprilisi.

 

A B61 típusu robbanófejekkel ellátott rakéták egy része amerikai, más részük az adott ország saját katonai támaszpontján vannak elhelyezve, például a belga Kleine-Brogelben, a német Bücchelben, az olasz Avianoban vagy Ghedi-Torréban, a holland Volkelben, vagy a sok sajtófigyelmet kapó török Incirlik légibázison.

 

Ezek a rakéták nyugat-európai és amerikai bombázókra is felszerelhetők, például a belgák által használt F-16-osokra is.

 hirdetes_300x300  

 

A kiszivárgott dokumentum a NATO biztonsági-védelmi bizottságának egy jelentése volt, véletlen közlése után egy olyan verzióra cserélték, amelyből már kihagyták a rakéták konkrét helyeit, a város és országneveket .

 

A nukleáris rakéták nem törvénytelenül kerültek az európai országokba, hanem egy 60-as években aláírt egyezmény keretében, amely a szovjetunió elrettentését tűzte ki célul. A mennyiségen sem nagyon kell csodálkozni, a hidegháború az atomfegyverkezési versenyről szól.

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!