Nyitókép forrása: unian.com

 

Vasárnap előrehozott parlamenti választásokat tartanak Ukrajnában. Helyi idő szerint reggel nyolckor nyitottak ki a szavazóhelyiségek, ahol este nyolc óráig voksolhatnak az ukrán állampolgárok.

 

Ukrajnában vegyesp választási rendszer van, vagyis a Rada (Tanács) képviselőinek egy részét pártlistán, egy részét egyéni választási körzetben választják meg.

 

Az előrehozott parlamenti választások az ország gazdasági helyzete és a mindent átszövő korrupció okán kialakult elégedetlenség miatt került rá Volodimir Zelenszkij elnökjelölt választási programjába, majd miután megnyerte az elnökválasztást, és beiktatták, azonnal ki is írta azt. A parlamenti képviselők zöme természetesen nem örült a lépésnek. Ukrajnában öt évvel a majdani forradalom kitörése, és a Janukovics-rendszer megbuktatása után még mindig oligarchák irányítják az országot.

 hirdetes_810x300  

 

Érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi Rada még Zelenszkij hivatalos beiktatása előtt sietve elfogadta  a sokat vitatott és a kárpátaljai magyarság számára rendkívül hátrányos ukrán nyelvtörvényt.

 

Hatezer jelölt

 

A vasárnapi választáson 22 párt több mint 6000 jelöltje méretteti meg magát, közülük 2747-en pártlistákon, a többi 199 egyéni választási körzetben. A 450 tagú parlamentbe tehát a 199 egyéni körzet győztese kerülhet be, illetve a pártlistás képviselők a pártok által szerzett százalékarányoknak megfelelően. A parlamenti küszöb 5 százalék.

 

A legutóbbi felmérések szerint a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Národu) párt toronymagasan vezet. A Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Az Életért nevű párt a második helyen áll. Petro Porosenko korábbi elnök pártja, az Európai Szolidaritás a biztos bejutók között van, de korábbi befolyását biztosan elveszíti. Szintén bekerülhet a törvényhozásba Julija Timosenko volt kormányfő és Haza nevű pártja. Talán elérheti a bejutási küszöböt az Ukrán Biztonsági Szolgálat korábbi vezetője, Ihor Szmesko pártja, az Erő és Becsület, illetve Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja.

 

A választás központi témája a korrupció. Ukrajna jelentős hiteleket vett többek között az IMF-től, amelynek árát a lakossággal fizettetik meg a politikusok (miközben Porosenko az elnöksége idején az egyik legnagyobb oligarchává nőtte ki magát), a gazdaság pedig pusztul. Washington emiatt már többször megfenyegette Kijevet azzal, hogy ha nem képesek az ország talpra állítására fordítani a kapott pénzt, leveszik róluk a kezüket.

 

A pártok programjai is az életszínvonal emelését, a korrupció és az oligarcharendszer felszámolását tűzte ki célul.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!