Nyitókép: Welthungerhilfe

 

Az afrikai Malawi állam asszonyai a Malawi-tó partján fekvő városok és falvak utcácskáin halakat vásárolnak a halászoktól, hogy azok eladásával plusz pénzre tegyenek szert.

 

Vannak köztük olyan nők, akik egyedül nevelik a gyermekeiket, másoknak a nagy családjuk szűkös költségvetéséhez kell hozzájárulniuk. Ezeknek a nőknek azonban nincs mindig pénzük arra, hogy pénzzel fizessenek a megvásárolt halakért, és a halásztól megvásárolt halakat sem sikerül mindig eladniuk. A mindennapi gyakorlat része, hogy prostitúcióval fizetnek a megvásárolt, vagy a fennmaradt halakért.

 

 hirdetes_810x300  

Egy malawi szegény asszony átveszi ugyan a halásztól a kifogott halat, de nem tudja rögtön kifizetni, így azt ígéri neki, hogy a halat azután fogja kifizetni, miután eladta őket. Ha nem sikerül eladnia az összes kifogott halat, nem tudja megfizetni a halásznak a teljes összeget sem.

 

 „A nő vagy a férfi kompenzációképpen szexet ajánl“

 

– írta NPR szervernek Benjamin Kachiko, aki a Malawiban működő szociális ügyekkel foglalkozó Timotheos Alapítványnak dolgozik.

 

 „Ez egy ősi praxis, ami a szociális normákban gyökerezik“

 

– hívta fel a figyelmet Patrick Higdon, a World Connect nonprofit szervezettől.

 

„A fő problémát a szegénység okozza. Ha szegény vagy, akkor belekényszerülsz ebbe a helyzetbe“

 

– tette hozzá Kachikho.

 

A prostitúció következményekkel járhat

 

Hogy a nők szexért cserébe vásárolnak halat, mindennapos dolog. Azt azonban nem lehet megsaccolni, hogy hány nő vetemedik prostitúcióra a szegénység miatt.

 

A hallal üzletelő asszonyok próbálják titokban tartani, hogy a halakon kívül a testüket is árulják, ugyanis számukra ez szégyenletes tett.

 

Julie Gunther német riporternő szerint ezek a nők nem tartják magukat szexuális munkásoknak, csupán olyan asszonyoknak, akiket a szegénység és a siralmas helyzetük késztetett erre a szélsőséges megoldásra.

 

A prostitúció azonban a következményekkel járhat a szegény asszonyok számára.

 

„A halászok nem akarnak védekezni a szexuális együttlét során, ugyanis nem szeretik az óvszert“

 

– magyarázta az egyik helyi asszony a riporternőnek.

 

Becslések szerint minden tizedik 15 és 64 év közötti malawi felnőtt HIV-pozitív. Mivel a halászok az egyes falvak között utaznak, ezért a veszélyes vírust az eddig érintetlen vidékeken is elterjeszthetik.

 

 „Elmegyek a halász után, és megmondom neki, hogy halakat szeretnék, de nincs pénzem. Ezután szexelünk, én pedig megkapom a halakat. Erre egy héten kétszer kerül sor“

 

– mondta Gunthernek egy 35 éves ötgyerekes elvált családanya. Az asszony egyelőre nem HIV-fertőzött, de tudatában van annak, hogy a vírust bármikor elkaphatja.

 

„Van, amikor erőszakosak velem a halászok“

 

– vallotta be az egyik asszony. A malawi asszonyokkal folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a halászok gyakran elveszik a pénzt, vagy elfogadják a szexuális szolgáltatást, de a halakat nem adják át. Az egyik asszony dühében elvette a halász halászhálóját, mire az megfenyegette, hogy megöli.

 

Rendszerszintű megoldásra van szükség

 

A megbélyegzés, a veszély és a nehézségek miatt jó néhány nő szeretne kilépni a halászbizniszből.

 

 „A megbélyegzés és a diszkrimináció miatt úgy döntöttem, hogy bejezem az egészet. A szüleim és a saját gyerekeim elítéltek miatta, sőt én is saját magamat“

 

– mondta Chrissy Masala, aki befejezte a prostitúciót, és már hét éve a saját fodrászatában dolgozik.

 

A World Connect nonprofit szervezet a kenyai Viktória-tó partján szerette volna megszüntetni a megalázó halászbizniszt.

 

A helyi asszonyok azzal az ötlettel álltak elő, hogy saját hajót építenek, ahol halászokat fognak alkalmazni, hogy ne függjenek annyira a férfiaktól. A hajó tulajdonosai saját kezdeményezést hoztak létre „Női csoport a szex és a halak ellen“ címmel. A kenyai asszonyok végül motorcsónakot is vásároltak, amivel mélyebbre úszhattak, így nagyobb és más típusú halakat is foghattak.

 

A különböző kezdeményezésekkel Kenyában elérték, hogy korlátozzák a hal–szex bizniszt, de mindezek ellenére kevés nő csatlakozik ezekhez a kezdeményezésekhez.

 

 „Tudom, hogy ebben a bizniszben nincs jövő. Egy stabil családi életről álmodozom, ahol biztonságban élhetnék“

 

– mondta egy asszony, aki három gyermeke megélhetése érdekében nyújt szexuális szolgáltatást a halakért cserébe.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!