Nyitókép forrása: kiyvpost.com

 

Egyáltalán nem biztos, hogy az ukrán előrehozott választásokon nagy fölénnyel győzedelmeskedő Nép Szolgája nevű párt koalíció alakításra kényszerül. Volodimir Zelenszkjij nemrég beiktatott államfő pártja ugyanis a 450 tagú ukrán Radában 230 mandátumot szerzett az előzetes eredmények szerint.

 

Ezzel szűk többséget szerzett, így nem szorul arra, hogy más pártokkal együtt kormányozzon. A korábbi hírek szerint Zelenszkij a parlamentbe negyedikként bejutó Szvjatoszlav Vakarcsuk Hang nevű pártjával tárgyalhat első körben egy lehetséges koalícióról, ám ezek az információk még az előzetes eredmények közzététele előtt jelentek meg.

 

Ukrajnában július 21-én, vasárnak került sor előrehozott választásokra, amelyet még Volodimir Zelenszkij államfőjelöltként ígért választóinak. Nem véletlenül, az elnök- és a parlamenti választások központi témája egyaránt a korrupció és az oligarchák uralma volt. Az új kormány fő küldetésként valószínűleg a korrupció visszaszorítását és az oligarcharendszer felszámolását tűzi majd ki, kérdés, milyen mozgásterük lesz.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukrán parlamentben ellenzéki sorba kényszerül Petro Porosenko exállamfő pártja, az Európai Szolidaritás is. Porosenko befolyását azonban továbbra sem lehet alábecsülni, az ország egyik leggazdagabb oligarchája, akit gyakran csokoládékirályként emlegetnek.

 

Amennyiben Zelenszkij tartja magát korábbi kijelentéseihez és álláspontjához, akkor van esély enyhülésre a magyar-ukrán kapcsolatokra is.

 

A nem hivatalos előzetes eredmények szerint a leadott szavazatok 52 százalékának feldolgozása után a Zelenszkij-féle Nép Szolgája 42,45 százalékkal vezet, az oroszbarát Ellenzéki Platform – Az Életért 12,88 százalékkal a második legerősebb formáció. Porosenko Európai Szolidaritása 8,65 százalékos eredménynél tart, Juija Timosenko Haza nevű páűrtja 8 százalékot kapott. A Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang nevű mozgalma 6,39 százalékkal az utolsó a parlamentbe bejutó pártok közül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!