Nyitókép forrása: tass.com/illusztráció

 

Megsértette Dél-Korea légterét egy orosz A-50-es katonai repülőgép. A dél-koreai légvédelem azonnal vadászgépeket küldött a repülőhöz, majd figyelmeztetőlövéseket adott le rá.

 

Az incidensre Dokdo (Takeshima) szigete felett történt, a szigetet Dél-Korea foglalta el, de egyébként Japán is igényt tart rá.

 

Szöul hivatalos közlése szerint a vadászgépeik 360 lövést adtak el az orosz gép irányába figyelmeztetésként. A dél-koreai katonaság szerint az incidens előtt közvetlenül három orosz és két kínai repülőgép lépet be a koreai légvédelmi azonosítási zónába (Kadiz), amelyen csak előzetes értesítés ellenében repülhetnek át. Bár előfordult, hogy orosz és kínai gépek beléptek a zónába, Dél-Korea rendszerint nem eszközölt válaszlépéseket. Most azért küldték fel vadászgépeiket, mert az egyik orosz gép nem csak átment a zónán, hanem az ország közvetlen légtere irányába tartott.

 hirdetes_810x300  

 

Moszkva tagadja, hogy dél-koreai légteret sértett volna, Kína pedig hallgat az incidensről. Ez volt az első ilyen jellegű konfliktus Oroszország és Dél-Korea között.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!