Nyitókép forrása: independent.co.uk

 

Ukrajnában szinte biztos, hogy Volodimir Zelenszkij pártja tartolt az ukrán előrehozott választásokon és meg is szerezte a kormányalakításhoz szükség többséget – és nem is kényszerül koalíció létrehozására. A Haza Szolgája (ugyanez volt a neve annak a tévésorozatnak, amelyben Zelenszkij komikusként szerepet játszott) 80 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 42,9 százalékát szerezte meg.

 

Az oroszbarát Ellenzéki Platform – az Életért 12,95 százalékkal az ukrán törvényhozás második legerősebb pártja lesz. Petro Porosenko exállamfő-oligarcha Európai Szolidaritása 8,31 százalékkal a harmadik. Julija Timosenko Haza (Batkivscsina) nevű mozgalma szintén 8,31 százalékot kapott, a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes-aktivista nevével fémjelzett Hang (Holosz) nevű párt párt pedig 6,05 százalékkal utolsóként jutott be a kijevi Radába.

 

Az arányok aligha fognak érdemben változni, így Zelenszkij va 450 tagú parlamentben 252 helyet szerezhet, ami kulcsfontosságú az új elnök számára. Ukrajnában a parlament hatáskörei bizonyos tekintetben jóval fontosabbak, mint a kormányé. Az államfőnek a parlament hozzájárulására is szüksége van a kül- és biztonságpolitikai kérdéseket illetően, a katonai mozgósításhoz, a hadüzenethez, a hadsereg bevetéséhez és az alkotmány módosításához. A parlament jóváhagyása nélkül az elnök nem nevezhet ki kormányt, védelmi és külügyminisztereket.

 hirdetes_300x300  

 

A siker háttere

 

Volodimir Zelenszkij két központi programmal tudta megnyerni a választásokat: békét ígért és a korrupció felszámolását tűzte ki célul. Ennek köszönhetően rengetegen támogatták már az elnökválasztási kampány a idején is, és nem csak azért, mert a Porosenko-éra politikusainak gazdagodása miatt a viszonylagos nyomor miatt betelt a néppohara.

 

A fiatalok azért szavaztak rá, mert nem akarják és besorozzák és a frontra küldjék őket, miközben a politikusok és az ukrán elit milliókat lop ki az államkasszából. Az ukrán háború 2014-től több mint 12 ezer halálos áldozatot követelt, vagyis naponta 5-7 katona esik el átlagban.

 

Az sem elhanyagolható, hogy miközben az ukrán anyanyelvű választók többsége baráti viszonyt ápol az országban élő orosz ajkúakkal, Vlagyimir Putyin ennek ellenére nem annyira népszerű a körükben. Ez a kettősség azért érdekes, mert az oroszokkal való viszony rendezését a lakosság több mint ötven százaléka pozitívan fogadná.

 

Nem lesz képviselője a kárpátaljai magyarságnak az ukrán parlamentben

 

Oligarcha térfoglalás a háttérben

 

Ukrajnában a 2000-es évek közepéhez hasonlóan ismét oligarcharendszer van ki-, vagy inkább átalakulóban. Zelenszkij mögött Ihor Kolomojszkij áll, az ő tévéjében futott Zelenszkij sorozata. Kolomojszkij a Porosenko-éra alatt csúnyán bebukta Privátbankos kezdeményezését. Zelenszkij elnökké választása után azonnal hazatért önkéntes izraeli száműzetéséből, és most az új elnök közvetlen környezetében az ő emberei kulcspozíciókat szereztek.

 

Ott van például a Kolomojszkij ügyvédjeként emlegetett Andrij Bogdan, aki az elnöki adminisztrációt vezeti, kvázi csak rajta keresztül lehet eljutni Zelenszkijhez. Az elnöki iroda számos kulcspozíciójáról szintén Bogdan döntött, aki nem mellesleg kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik a bíróságokon és a Legfelsőbb Bíróságban is.

 

Zelenszkij adminisztrációjának fennmaradó részét Arszen Avakov belügyminiszter és Viktor Pincsuk megbízható embereiből állították össze. Ez utóbbi pozíciója Porosenko elnöksége idején szintén gyengült, nem véletlenül támogatja Zelenszkijt, bár ez számára nem jelent kizárólagosságot, emberei szerepeltek Timosenko pártjának és az ukrán nemzetbiztonsági szolálat egykori vezetője pártjának listjáján is.

 

Különösen érdekes Viktor Medvedcsuk oroszpárti oligarcha helyzete, aki az Ellenzéki Platform – az Életért párt mögé sorakozott be, és aki a rossz nyelvek szerint maszek módon tárgyal fogolycserékről Donbaszban. Megteheti: lánya keresztapja nem más, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

Medvedcsuk egyébként az utóbbi időben nagy pénzeket fektetett ukrán médiák felvásárlására, megszerezte a ZIk TV-t, a 112 Ukraine-t, a NewsOne-t és a Novinyt. Nem kétséges, hogy újonnan szerzett médiabirodalmával az orosz befolyás térnyerését kívánja szolgálni, ezért nyugaton az információs háború egyik kockázataként tekintenek rá. Az általa tető alá hozott fogolycserékre és az ukrán tévécsatornák megvásárlására azután került sor, hogy kétszer is Moszkvába látogatott.

 

Medvedcsuk szoros kapcsolatokat ápol Szergej Beszedával, az FSZB ötös részlegének vezetőjével, és Dmitrij Kozákkal, orosz helyettes miniszterelnökkel, aki személyes patrónusa a Janukovics-féle Ukrajna egyik oligarchájának, Szerhij Kurcsenkónak.

 

A fentebb már említett Viktor Pincsuk, aki a volt ukrán államfő, Leonyid Kucsma veje, most igyekszik visszaszerezni a Porosenko-éra alatt elvesztett pozícióit. Hozzá legközelebb az Erő és Becsület nevű párt áll, amelynek vezetője Ihor Szmesko, az ukrán nemzetbiztonság egykori vezetője. Pincsukot lehet sejteni a Hang nevű párt mögött is, emiatt sokan úgy vélik, hogy a Zelenszkij mögött álló Kolomojszkij és Pincsuk mögött valamiféle szövetség van kialakulóban. Főleg, hogy állítólag épp Pincsuk ráhatására Kucsma exállmafő hirtelen helyet kapott a Normandiai Négyek tárgyalásain.

 

Renat Akmetov oligarcha a vallást, több város főpolgármesterét használja pozíciója megerősítéséhez, elsősorban az oroszajkú lakosság körében tett szert befolyásra, közeli barátja és üzelttársa, Vadim Novinszkij pedig Kirill orosz ortodox patriarchával is találkozott nemrég. Akmetov gyakorlatilag bármelyik oligarcha-társával hajlandó, vagy képes együttműködni. Viszonylag gyenge politikai befolyását kompenzálja, hogy az ő kezében összpontosul az ukrán energiaipar jelentős része.

 

Láthatjuk tehát, hogy Ukrajnában továbbra is vannak oligarchák, továbbra is dúl a háború, a kérdés csupán az, hogy milyen irány szabnak ezek az emberek az országnak, és hogy egyáltalán mit engednek elérni Zelenszkijnek az elnöki székben. Egy oligarcháról nem tettünk említést feljebb, mert óla elég sokat foglalkozott egyébként is a sajtó: Petro Porosenko, aki Ukrajna immáron egyik (hanem a) leggazdagabb embere.

 

Körkép.sk, jamestown.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!