Nyitókép: TASR

 

Zuzana Čaputová szlovák államfőt szerdán Emmanuel Macron francia elnök fogadta Párizsban. A szlovák államfő a közös sajtótájékoztatójuk során Franciaországot Szlovákia közeli partnerének, illetve EU-s és NATO-beli szövetségesének nevezte, majd hozzátette, hogy mindkét ország hasonló értékeket vall.

 

Macron elmondása szerint az eurointegráció terén teljesen egyetértenek Čaputovával.

 

 hirdetes_810x300  

„Mindketten elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy Európa a saját kezébe vegye a sorsát“

 

– jelentette ki Macron.

 

„Örülünk neki, hogy Önöknek is fontos a jogállam és az európai értékek“

 

– folytatta Macron, majd Čaputovát az egyesült Európa szimbólumának nevezte.

 

Fotó: TASR

 

Čaputová a beszédében a száz évvel ezelőtt tragikusan elhunyt Milan Rastislav Štefánik tábornok üzenetét is kiemelte, aki hozzájárult a két ország jó viszonyához.

 

„Štefánik tábornok üzenete annak a bizonyítéka, hogy a mély belső hazaszeretet nincs ellentmondásban az erős európai identitással és a globális gondolkodással“

 

– jelentette ki Čaputová, majd hangsúlyozta, hogy olyan országként szeretné képviselni Szlovákiát Franciaországban, amelyik nagymértékben támogatja az EU-tagságot és integrációt.

 

Fotó: TASR

Annak ellenére, hogy Szlovákia és a régió többi tagállama már 15 éve az EU tagja, Čaputová szerint még mindig érezni a kelet-nyugti felosztást.

 

A szlovák államfő azt is hangsúlyozta, hogy Szlovákia már nem tartozik az EU új tagországai közé, hiszen egy szuverén országról van szó, amelynek világos külpolitikai irányultsága van.

 

Fotó: TASR

 

„Készen állunk olyan kapcsolatos kiépítésére, amelyek túllépnek a földrajzi régiónkon“

 

– jelentette ki.

 

Čaputová elmondása szerint Szlovákia polgárai számára az EU rengeteg szabadság – utazás, tanulás, munkalehetőség – szimbólumává vált, de a továbbiakban a gazdasági és szociális biztonság jelképévé is válhatna.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.