Nyitókép forrása: ukrinform.com

 

Ukrajna elfoglalt egy orosz tankert a Fekete-tengeren, adta hírül több hírügynökség is. Az orosz olajszállító hajó Nika Spirit néven érkezett a Duna deltájához, ám az ukrán hatóságok szerint „nem kétséges”, hogy arról a tankerről van szó, amely kiemelt szerepet kapott a kercsi incidensben.

 

A Neyma nevű tankerrel zárták el ugyanis a Kercsi-szorost az oroszok, miután három ukrán hadihajó került összetűzésbe az oroszokkal. A 24 főnyi legénység jelenleg őrizetben van, Oroszország pedig nem adja ki a nemzetközi hajózási bíróság felszólítására sem – amelynek illetékességét az ügyben Moszkva vitatja. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrán katonák elengedésével Moszkva egyértelműen bizonyíthatná, hogy tényleg a kelet-ukrajnai háború lezárására törekszik.

 

Az álnév ellenére – állítólag – leleplezett orosz tankert Izmajil kikötővárosában „tartják fogva” az ukránok – a település 80 kilométerre van a Fekete-tengertől, itt állomásoznak az ukrán haditengerészet és határőrség hajói.

 hirdetes_300x300  

 

Az oroszok a nemzetközi jog súlyos megsértését emlegetik, és következményekkel fenyegették meg Ukrajnát, ha „túszként”akarják felhasználni . Az orosz külügy úgy fogalmazott, a „megfelelő válaszra nem kell sokáig várnia” Kijevnek.

 

 

Unian.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!