Nyitókép forrása: wahingtonpost.com

 

A közösségi hálóra felkerült egy videó, amelyen a szíriai Idlib tartomány Aríha városában történt bombázást követően egy romok alá szorult ötéves kislány kétségbeesetten próbálja csecsemő húgát megmenteni. A találatot kapott épület végül összeomlott, és a nagyobb testvér halálos sérüléseket szerzett. Kishúga válságos állapotban van.

 

A felvételen látható az apa is, aki próbálja megmenteni a gyermekeit. Mint utóbb kiderült, a gyerekek anyja még a robbanáskor életét vesztette.

 

A videót a SY24 portál tette közzé, innen terjedt el minden hírügynökség oldalára.

 hirdetes_300x300  

 

Jelentések szerint a szíriai kormányerők az elmúlt napokban intenzív légitámadásokat hajtottak végre Idlib tartományban, ez az egyik utolsó területe Szíriában – a török határhoz közel – amelyet még nem a Bassár al-Aszad elnökhöz hű kormányerők ellenőriznek. Az ENSZ közlése szerint a szír légitámadások az elmúlt 10 napban 100 civilt öltek meg, az elmúlt hónapokban pedig 400 ezer embert kényszerítettek otthonuk elhagyására. A helyzet nem egyszerű, a kormánnyal szemben álló ellenzék nagy része radikális iszlamistákból áll.

 

A Szíriai polgárháború 2011-től tart, gyakorlatilag már a kormányerők győzedelmeskedtek, ám a harcok elhúzódtak és a konfliktus lezárására a közeljövőben nem is igen lehet számítani. A háborúban az óvatos becslések szerint is legalább félmillió civil halt meg, több mint 10 millióan hagyták el otthonukat, sokan az országhatárokon kívül kerestek menedéket, közülük sokan Európában kötöttek, főleg 2014-2015-ben.

 

 

aljazeera.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!