Nyitókép forrása: newyorker.com

 

Donald Trump amerikai elnök pénteken az Emanuel Macron által bevezetett, amerikai IT-vállalatokra kirótt különadókról úgy nyilatkozott:

 

„Nemsokára masszív ellenintézkedéseket jelentünk be Macron hülyeségeivel szemben”

 

A francia elnök ugyanis különadót vetett ki a nagy IT-vállalatokra, min amilyen a Google, a Facebook vagy az Apple illetve az Amazon, a javaslatot afrancia parlament júliusban fogadta el. Trump szerint az amerikai cégeket csak az USA adóztathatja. Az amerikai elnök a Twitteren azt írta:

 

 hirdetes_400x285  

„Franciaország épp most rótt ki digitális adót a nagy amerikai technológiai vállalatokra. Ha valaki adót vethet ki [rájuk], az csak az USA lehet. Hamarosan masszív válaszintézkedéseket jelentünk be Macron hülyeségeivel szemben. Mindig is mondtam, hogy az amerikai bor sokkal jobb, mint a francia!”

 

írta.

 

A három százalékos különadót a vállalatoknak már az idei bevételeikre vonatkozóan is meg kell fizetniük. A franciák azzal magyarázzák a törvény jogosságát, hogy a nagy IT-cégek Európában szerzett bevételeiket adóparadicsomokban (ilyen az USA is) adózzák meg. Az már más kérdés, hogy az összeurópai bevételek egészéhez mennyi köze Párizsnak, főleg, hogy több uniós tagállam, elsősorban Írország és a skandináv országok is ellenezték Macron ötletét. Ők ugyanis épp alacsony adókkal próbálják most magukhoz csábítani az innovatív vállalatokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!