Külügyek

Čaputová: A migráció közös probléma, a V4-nek is részt kell vennie a megoldásban

Legyen az közös határvédelem, vagy a migránsok elosztása…

Nyitókép forrása: twitter.com/Zuzana Caputova

 

A migráció az egész Európai Unió problémája, és a megoldásából azoknak is ki kell venniük a részüket, akik felé nem igyekeznek bevándorlók – nyilatkozta Zuzana Čaputová szlovák államfő a francia Le Monde lapnak adott interjúban. Čaputová szerdán találkozott Emmanuel Macron francia államfővel Párizsban.

 

A szlovák államfő elismételte, amit Budapesten is mondott: a V4-nek „vissza kell térnie azokhoz az értékekhez, amelyeket megalakulásakor vallott: az európai egységhez, a demokráciához és a jogállamhoz”.

 

Hirdetés(X)

„Azokhoz az országokhoz kell tartoznunk, akik keresik a [migráció] megoldásait, még ha hozzánk nem is igyekeznek a menekültek. Igaz, hogy régiónkban ez kényes kérdés, mert nem vagyunk hozzászokva a különbözőséghez, a más kultúrához és a másfajta emberekhez”

 

fogalmazott Čaputová az interjúban.

 

Szerinte egyrészt tiszteletben kell tartani az emberek félelmeit, másrészt azonban „részt kell venni a megoldások keresésében, mint amilyen a közös határvédelem, a menekültek elosztása, vagy az okok és nem a következmények kezelése.”

 

Čaputová szerint a visegrádi országok vezetői ugyan örülnek a „viharos 1989-es év” eredményeinek, de bizonyos dolgokat másképp látnak, mint nyugaton.

 

„Úgy vélem, hogy mindegyikük másképp értelmezi a jogot és a szabadságot”

 

mondta.

 

Budapesti beszédéhez hasonlóan ismét kiemelte, hogy a Visegrádi Négyeknek nem csak saját regionális érdekeikkel kellene törődniük, hanem az egész európai közösséghez partnerként kéne viszonyulniuk.

 

CTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2019. Júl. 27. 17:27

Valahogy nem sikerülnek Szlovákiában az elnök választások.Eddig mindegyik el volt maradva legalább 10 évvel,akárcsak a mostani modell.Ezeket a közhelyű kijelentéseket,sehol nem veszik számba.Fontos a haj,meg a vigyor,hogy Szlovákiában nagy legyen az öröm,meg az elégedettség.

Csemez László
2019. aug. 01. 00:03

Persze,hogy nem tudja mit beszél.Ki világositotta volna fel őt a nagypolitikáról,a szuper segédmunkásai? Hát ők Soros emberei! Emberek még nem vettétek észre: a bazini kukások viszik a szlovák zászlót.Anyaország pedig örül,mert azt hiszi,hogy itt van a Mennyekországa. Itt van most a civil élet: sej,haj Rozi a megmondó,akit betanítottak - gyerünk a táncra bukorugró gatyások!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket

Megosztás