Nyitókép forrása: twitter.com

 

Szombaton délután a hongkongi rendőrség könnygázzal próbálta feloszlatni  a Jüan Lang városrészben összegyűlt több ezres tömeget. A demonstrációt korábban a rendőrség betiltotta, ám a kiadatási törvénnyel kapcsolatos indulatok a tiltás ellenére is sokakat ismét az utcára szólítottak.

 

A rendőrség rögtön nem avatkozott be a tüntetésbe, két sé fél órát vártak, mielőtt útját állták a tömegnek.

 

A hongkongi demonstrációk hátterében egy vitatott kiadatási törvénymódosítás áll, amely megkönnyíteni a politikai disszidensek kínai kormánynak történő kiadatását. A probléma az, hogy Kínában politikai disszidensnek minősülnek azok is, akik „túl erélyesen” bírálták a kommunista központi kormányzatot. Hongkong amolyan menedékként szolgált eddig ezeknek az embereknek.

 hirdetes_300x300  

 

Egyes elemzések szerint a kínai kormány civil „szabadcsapatokat” küldött Hongkongba, ezek a csoportok az elmúlt hetekben brutálisan felléptek az utcán, többnyire békésen tüntető tömegekkel szemben. Hongkong 1997-ben került vissza Kínához, korábban az Egyesült Királyság része volt. Az akkori szerződés szerint 2037-ig nem változhat meg az akkor lefektetett status quo, de ezt a megállapodást már nincs milyen eszközzel betartatni Kínával. Miért? A hongkongi történések hátteréről alábbi cikkünkben olvashat:

 

A hongkongi tüntetéshullám háttere: Peking megszabadulna egyik idegesítő gyenge pontjától

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!