Nyitókép forrása: businesstimes.com.sg

 

A brit Konzervatív Párt több mint 10 százalékkal megelőzte a népszerűségi versenyben a baloldali Munkáspártot azután, hogy Boris Johnson korábbi brit külügyminiszter került a miniszterelnöki székbe. Mindezt annak ellenére, hogy Johnson hivatalbalépése napján szabályos politikai vérfürdőt rendezett a miniszterek sorában.

 

Sokan akkor úgy vélték, hogy Johnson elégtételt vett azon garnitúrán, amely eltávolította őt a külügyminiszteri pozícióból. Ám úgy tűnik, a választók örülnek a Brexit-párti politikus (és a 2016-as Brexit-népszavazás egyik legismertebb arca) kemény döntéseinek.

 

Mivel Nagy-Britannia EU-bólvaló kilépése továbbra is patthelyzetet idézhet elő a londoni törvényhozásban, ezért sokan elképzelhetőnek tartják, hogy Johnson előrehozott választásokat ír ki.

 hirdetes_810x300  

 

A konzervatívok jelenleg 30 százalékon állnak, a munkáspártiak 21 százalékon, a liberális demokraták 20 százalékon, és a Brexit-pártként is emlegetett, Nigel Farage-féle UKIP 13 százalékon áll.

 

Színház egész London…

 

Az előrehozott választásokkal elkerülhető lehetne az újabb politikai patthelyzet, amely a Brexit népszavazás kapcsán alakult ki. Nagy-Britannia jelentős késéssel, leghamarább novemberben hagyja majd el az EU-t, bár sok szakértő szerint London szándékosan akadályozza a brit kilépést.

 

Keresik a megoldást, hogy úgy hagyják figyelmen kívül a népszavazás eredményét, hogy az demokratikusnak tűnjön. Ez eddig nem sikerült nekik.

 

Egy új Brexit-népszavazás sem feltétlenül hozna feltétlenül a maradáspártiak számára kedvező eredményt. A britek többsége azért szavazott az unióból való kilépés mellett, mert az EU miatt egész iparágak épültek le és így elvesztették a munkahelyüket. Ez a trend azóta csak fokozódott. A Jaguar Land Rover több ezer munkahelyet szüntetett meg a szigetországban, és még nincs vége a leépítéseknek. A NISSAN is hasonló lépésre szánja el magát. Brüsszel tétlensége miatt az olcsó kínai acéltermékek a brit acélipart is szorongatják. Ha lenne is új népszavazás, aligha hozna a korábbitól ellentétes eredményt.

 

A Geopoliticial Futures elemzésében nagyon éleslátón jegyzi meg azt is,hogy

 

a britek az EU migrációs politikája miatt is távozni akartak. Mert azok britek, akik támogatták a migrációt, nem azok az alacsonyjövedelmű állampolgárok voltak, akik aztán kénytelenek voltak együtt élni a bevándorlókkal. Ez a szuverenitási kérdés alapja.

 

Az EU keleti rebellisei miatt püföli a briteket

 

Persze az EU sem könnyíti meg a helyzetet. A németek által erőltetett uniós fiskális politikai miatt Olaszországgal, a migráció kérdésében és az EP liberális hisztérikussága miatt Magyarország, és a Brüsszellel szemben szintén rebellis Lengyelország miatt nem engedhették meg maguknak, hogy Nagy-Britannia túl könnyen lépjen ki az EU-ból.

 

Ha a britek komolyabb véráldozat nélkül léptek volna ki az EU-ból, akkor a Brüsszel által több fronton támadott fent említett országok is mérlegre tennék, megéri-e a blokkban maradni.

 

Másrészt, van egy sokkal érdekesebb háttere is az unió vonakodásának. Ha a britek végül kiválnak az EU-ból, az komoly feszültséget fog generálni a London és Skócia között. Skócia ugyanis az EU-ban akart maradni, és már most népszavazást akar kezdeményezni emiatt a Nagy-Britanniából való kiválásról. A skót példa pedig futótűzként terjedhet el Európa többi, nemzeti kisebbségek lakta részébe, beleértve a bajorokat és a morvákat is, nem beszélve a Kárpát-medencéből.

 

A helyzet tehát nem egyszerű, és ma már Nagy-Britannia sincs elég messze tőlünk, hogy ne legyen hatással az életünkre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!