Nyitókép forrása: uawire.org

 

Oroszország augusztus 19-ig leblokkolta a Fekete-tenger öt zónáját hadgyakorlatra és navigációs biztonsági intézkedésekre hivatkozva. A terület összesen 118 ezer négyzetkilométer, ami a Fekete-tenger területének több mint negyede.

 

A „lefoglalás” érint egy olyan 8000 négyzetkilométeres területet is, ahol a júniusi nemzetközi (ukrán-amerikai-brit-román-bolgár-grúz) hadgyakorlat is folyt. Az ukránok szerint a lefoglalt területek elvágják a megszokott (és kevésbé költséges) nemzetközi vízi útvonalaktól Grúziát, Romániát, Bulgáriát és Ukrajnát.

 

Az oroszok által blokkolt öt terület. Forrás: Unian.info

 

 hirdetes_400x285  

Vaszilij Bogdan ukrán tábornok szerint Oroszország széleskörű katonai műveletekre készül Ukrajna ellen, amelyekben az orosz-ukrán határ közelében állomásoztatott 200 ezer orosz katona is részt vehet.

 

Oroszország erődemonstrációra utaló lépése nem sokkal azután érkezett, hogy Ukrajna néhány nappal ezelőtt elfoglalt és az izamliji kikötőbe vontatott egy orosz tankert, amely állításuk szerint részt vett a kercsi incidensben – ezzel  a hajóval „torlaszolták el” a kercsi szoros egyetlen, nagy hajók számára is megfelelő bejáratát.

 

A legutolsó hírek szerint a kijevi bíróság a tanker „elkobzásáról” hozott határozatot, a végzés kiterjed a hajó átkutatása során talált dokumentumokra is. Az ukrán bíróság szerint nem törvénybe ütköző az orosz konzul előzetes engedélye nélkül átvizsgálni a tankert.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.