Nyitókép forrása: politico.eu

 

Ha Nagy-Britannia ősszel valóban kilépne az EU-ból, könnyen előfordulhat, hogy Észak-Írország függetlenségi népszavazást kezdeményezne, hogy aztán egyesüljön Írországgal. Ezt a északír Sinn Féinn republikánus párt vezetője, Mary Lou McDonald jelentette ki a brit sajtónak közvetlenül azelőtt, hogy tárgyalóasztalhoz ült volna Boris Johnson új brit kormányfővel.

 

McDonald szerint „teljességgel botrányos” lenne, ha Brexit esetén az északírek nem kapnák meg a jogot, hogy függetlenségi népszavazáson döntsenek arról, hogy az EU elhagyását választva a Skócia, Anglia és Wales közös országában maradjanak-e.

 

A másik, Jonhson kisebbségi kormányát kívülről támogató ír párt, az unionista DUP elutasítja az ír biztosítékként emlegetett megállapodást, ami megakadályozná, hogy visszaállítsák a határellenőrzéseket az EU-tag Írország és a Brexit után EU-n kívüli Észak-Írország között.

  hirdetes_300x300   

 

Az ír biztosíték ugyanis az EU vámuniójában tartaná Nagy-Britanniát, a DUP úgy látja, hogy ez az intézkedés „szétverné az Egyesült Királyságot”.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!