Nyitókép forrása: thecourier.co.uk

 

Egy új felmérés szerint a skótok 46 százaléka kilépne, 43 százaléka maradna az Egyesült Királyságban, miközben 11 százalékuk nem válaszolt. Ez egy népszavazás esetében 52 százalékos győzelmet jelentene a kilépni akarók javára.

 

Skócia legutóbb 2014-ben tartott népszavazást a királysághoz való tartozásról. Akkor 55:45 arányban a bennmaradás-pártiak győzedelmeskedtek. Majd jött a 2016-os Brexit-népszavazás, ahol a skótok túlnyomó többsége maradni akart az Unióban. Mivel London és Anglia zöme a távozás mellett döntött, így a népszavazás a britek kilépési szándékát erősítette meg, a skótok úgy érezték, hogy 2014-ben gyakorlatilag kiszavazták magukat az EU-ból. Legalábbis, ezt a retorikát követik a skót politikusok.

 

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és a Skót Nemzeti Párt elnöke „fenomenálisnak” nevezte a felmérés eredményét. Nem véletlenül. Épp a Brexit miatti elégedetlenséget meglovagolva igyekszik kieszközölni új népszavazást a skót kilépésről, amelynek várható időpontja 2020 év vége lenne.

 hirdetes_300x300  

 

Sturgeon szerint a „működésképtelen westminsteri rendszer azt jelenti, hogy Skóciát a Brexitre megállapodás nélkül kényszerítik akarata ellenére, tekintet nélkül arra az árra, amit majd a skótoknak kell megfizetnie az elvesztett munkahelyek és a csökkenő életszínvonal formájában”.

 

Hozzátette, hogy Brexit „projektjét” Boris Johnson kormányfő vezeti, „akit nem Skócia választott meg, így nincs semmilyen mandátuma arra, hogy Skóciát kidobja Európából”.

 

Bár sokan megteszik, a skót függetlenségi referendum súlyát nem lehet összehasonlítani a katalán népszavazás súlyával. A 2017-es katalán referendumon a választásra jogosultak 42,58 százaléka járult csak az urnákhoz, míg a 2014-es skót népszavazás alkalmával a skótok 85 százaléka ment el szavazni. Nem lehet tehát ráfogni, hogy csak a lakosság egy részének bizonyos százaléka támogatja a kiválást.

 

A második eltérés, hogy míg a független Katalónia nemzetközi elismertetése erősen kétséges volt Európában – melyik uniós tagállam ment volna szembe Spanyolországgal? –, addig Skócia elismerése teljesen más megítélés alá esne: egy, az uniós tagságért függetlenedni akaró nemzet hatalmas politikai tőkét jelentene a „több Európa” harcosainak.

 

Persze, egyáltalán nem biztos, hogy egy sikeres skót függetlenségi népszavazás Nagy-Britannia végét jelentené. Skóciában van a brit atomütőerő zöme, a gáz- és olajlelőhelyek, a legfontosabb kereskedelmi hajóútvonalak szintén Skóciához tartoznak. Egyáltalán nem biztos, hogy ez békés válás lenne…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!