Mária
  • HUF: 346.53
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 27 °C
Külügyek

Itt az újabb front az USA és Kína között: kirobbant a valutaháború

Kína leállította az amerikai agrártermékek behozatalát is

Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A legutóbbi amerikai vámintézkedésekre válaszul Peking a mai nappal az elmúlt tíz év legalacsonyabb szintjére értékelte le saját valutáját, a jüant. A valuta leértékelése serkenti az adott ország kivitelét, mert a kereskedelmi partnerek számára az átváltás miatt olcsóbbá válnak a termékei.

Hirdetés(x)

 

A központi kormányzat ezen felül utasította az állami vállalatokat, hogy függesszék fel az amerikai mezőgazdasági termények importját.

Hirdetés(x)

 

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy 10 százalékos importvámot vetnek ki a Kínából érkező áruk 300 milliárd dolláros csomagjára. Az intézkedés kevés kivételtől eltekintve az összes kínai árut érinti meg szeptember 1-jei hatállyal.

 

A kínai válasz (a valuta leértékelése és az amerikai agrártermékek behozatalának leállítása) megijesztette a piacot, Ázsiában és a feltörekvő országokban a tőzsdei indexek csökkenésbe fordultak, a befektetők inkább japán jent, amerikai állampapírokat és aranyat kezdtek vásárolni.

 

Kína sokáig 7 jüan/dollár szinten tartotta saját valutájának árfolyamát több mint 11 éven át. Valutája leértékelésével komoly versenyhelyzetet teremt nem csak USA-val de az európai árukkal szemben is. Ezzel elindult a valutaháború, ami sok elemző szerint a kereskedelmi háború új szintre való emelkedését jelenti.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket