Nyitókép forrása: ehamedya.com

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap bejelentette, hogy átfogó hadműveletet indíttat Észak-Szíria kurdok lakta, Eufrátesztől keletre eső területein. Az USA „elfogadhatatlannak” nevezte egy ilyen hadművelet elindítását, így a kérdés tovább élezi az Ankara és Washington közötti, egyébként sem túl kiegyensúlyozott viszonyt.

 

Az érintett területen nagy számban élnek kurdok, a terület a szír kormányerőkkel szemben álló „demokratikus ellenzék” ellenőrzése alatt áll, az ő haderejük gerincét a kurd milícia adja, amely komoly véráldozatokat vállalt az Iszlám Állam legyőzésében. Bár a „demokratikus ellenzék” soraiban akadnak nem kis számban dzsihadista elemek is, egyelőre mégis az USA egyik legfontosabb térségbeli szövetségeseinek számítanak.

 

A készülő török katonai intervenció hírére Mark Esper amerikai védelmi államtitkár kedden ki is jelentette, hogy az USA fenntartja a jogot az „egyoldalú katonai behatolások” megakadályozására.

 hirdetes_300x300  

 

A jelentős kurd kisebbséggel rendelkező Törökország azonban a kurd erőket terroristákként tartja számon. A most tervezett offenzíva hátterében egyrészt egy biztonsági zóna létrehozása áll, amely elvágja egymástól a kurdok által ellenőrzött észak-szír területeket, másrészt a törökök szívesen rátennék a kezüket a katonai-stratégiai és logisztikai szempontból nagyon fontos Manbidzs városára is.

 

Nem egyszerű a képlet

 

Az USA azért lépett szövetségre a NATO-szövetséges Törökországgal dacolva a kurdokkal, mert így jelentős amerikai szárazföldi erők bevetése nélkül tudott felülkerekedni az Iszlám Államon. A kurdok győztek is, ám ezzel párhuzamosan nagy területeket vettek ellenőrzésük alá, ami megrémítette a kurd államalapítási kísérlettől rettegő Törökországot.

 

Ankara szerint most már indokolatlan fenntartani a kurdokkal kötött szövetséget – ami sérti a török stratégiai érdekeket – és arról próbálja meggyőzni az amerikaiakat, hogy bontsák azt fel.

 

Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfóRádióban elmondta,

 

hogyha kiélesedne egy török–kurd ellentét Északkelet-Szíriában, az nagyon jó lehetőséget biztosítana az IÁ számára, hogy visszatérjen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.