Nyitókép forrása: origo.hu 

 

Nincs semmi kivetnivaló abban, ha munkára szólítjuk fel a képviselőket augusztus közepén. Emeljék fel a feneküket és dolgozzanak – ezekkel a szavakkal hívta vissza a törvényhozási munkához Matteo Salvini (Liga) olasz belügyminiszter az olasz képviselőket. Salvini ugyanis előrehozott választásokat akar kieszközölni, hogy szabaduljon kényelmetlen koalíciós partnerétől. Persze, a dolog hátterében teljesen más áll.

 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga koalíciós párt elnöke előrehozott választásokat akar kieszközölni. Azért hívja vissza a képviselőket nyári szabadságukról, hogy bizalmatlansági indítványt szavaztasson meg Giuseppe Conte miniszterelnök ellen, amely után előrehozott választásokat írhatnak ki.

 

Az Öt Csillag Mozgalommal koalícióban kormányzó Liga jelenleg ereje teljében van. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Salviniék 38 százalékos preferenciával rendelkeznek, ami azért jelent nagy előnyt, mert

 hirdetes_810x300  

 

az olasz törvények szerint 40 százalékos választási eredménynél a győzedelmeskedő párt egyedül is kormányt alakíthat.

 

A kormánypozíciót az Öt Csillag Mozgalom nem szívesen adja fel, és az a hír járja, hogy megkerülve a Ligát a balközép Demokrata Párttal lépne koalícióra. A korábban nacionalistának, rendszerellenesnek és orosz szatellit-pártnak titulált Öt Csillag most hirtelen elfogadható partnerré vált a mainstream pártok számára.

 

Persze, Salvinit is sürgeti az idő. Az Öt Csillag Mozgalom kritikus tagjainak elszólása arról, hogy a Liga csak el akarja kerülni a költségvetés miatti botrányt, nem alaptalan. Október 15-ig kell Olaszországnak leadnia a következő évi költségvetési tervezetet az Európai Bizottság asztalára.

 

Abban pedig súlyos deficit-számok kaphatnak helyet, mivel a Liga egyelőre adós maradt választóinak a megígért adócsökkentéssel.

 

A másik lehetőség, ami miatt Salvini mindenáron buktatná a jelenlegi kormányt – és ez a valószínűbb –, hogy ne kelljen vállalnia a felelősséget az olasz hozzáadott-érték adó (kvázi DPH) drasztikus emeléséért, amely a költségvetésben plusz 23 milliárd eurós bevételként jelenik meg. Márpedig az áfaemelés az egyik legnépszerűtlenebb intézkedés Olaszországban. A Liga és az Öt Csillag Mozgalom látszólag kitart, az áfaemelés elkerülése mellett kardoskodik. De ha bukik a kormány, a népszerűtlen intézkedés ideiglenes költségvetés keretében valósul meg, felmentve Salvinit annak felelőssége alól.

 

Tény azonban, hogy az olasz kormánypártoknak lett volna lehetősége az ígért adócsökkentéseket bevezetni. A probléma az volt, hogy nem találtak forrásokat a költségvetési lyukak betömésére.

 

Érdekes közjáték a Moscopoli-botrány, amely gyakorlatilag az osztrák Strache-ügy olasz változata. Eszerint Salvini egyik közeli embere oroszokkal egyeztetett a pártnak juttatandó 10 millió dolláros külföldi támogatásról. A kiszivárogtatott információk azonban nem törték meg a Liga népszerűségét, talán épp azért, mert egészen a közülmúltig a mainstream média mindent megtett, hogy az Öt Csillag Mozgalmat mutassa be orosz szatellit-pártnak.

 

A végső döntés azonban Saergio Mattarella elnök kezében van, az ő hatásköre dönteni a parlament feloszlatásáról és az új választások kiírásáról, de az sem kizárt, hogy ügyvivő kormányt nevez ki, amely a jelek szerint az Öt Csillagból és a balközép Demokrata Pártból állna.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.