Nyitókép forrása: aljazeera.com

 

Eszkalálódott a helyzet Jemenben, ahol évek óta polgárháború folyik. A kormányerők és a húszi lázadók közti konfliktus hátterében azonban a térség két középhatalma, Szaúd-Arábia és Irán szembenállása húzódik meg. Vasárnap pedig a szaúdi koalíció megtámadta a déljemeni szeparatisták által ellenőrzött Aden városát.

 

Szombaton a déljemeni szeparatisták elfoglalták a nemzetközileg elismert jemeni kormányzat központját, Aden városának elnöki palotáját. Nem sokkal ezután a szaúdi koalíció offenzívát indított a város ellen, majd a törékeny fegyverszünet kihirdetése után felszólította a lázadókat, hogy vonuljanak vissza, vagy újabb támadást indítanak. A jemeni külügyminisztérium a hivatalos kormányzat elleni puccskísérletnek nevezte a lázadók sikeres támadását.

 

Az adeni összecsapásokban szerda óta több mint 70 ember halt meg, nagy részük civil. (APnews.com)

 hirdetes_400x285  

 

Hongkong még mindig rebellis

 

A rendőrségi tiltások ellenére több ezer ember vonult az utcákra Hongkongban. A kilenc hete tartó demonstrációk az autonóm város és Kína közti kiadatásokról szóló törvénymódosítás miatt robbantak ki. Az ugyanis megkönnyítené a pekingi központi kormány kritikusainak letartóztatását, és a kontinentális Kína valamelyik bírósága elé állítását.

 

A vasárnapi tüntetéseken résztvevők ellen könnygázt vetett be a rendőrség, amely betiltotta az utcai tömegmozdulásokat a városban. A rendőrség elmondása szerint, azért vetettek be tömegoszlató eszközöket, mert a demonstrálók téglákat, utcaköveket dobáltak a rohamrendőrökre, és „nem tettek eleget a rendőrség felszólítására”, hogy hagyják el az utcákat.

 

A város több pontján zajlottak egy időben a tüntetések, amelyek közül a hatóságok csak egyet engedélyeztek. A hétvégi megmozdulásokon eddig 16 demonstrálót tartóztattak le. A tüntetések 9 hete alatt összesen 600 embert vettek őrizetbe. (Reuters.com)

 

Uniós pénzből rombolják a „női emancipációt” Törökországban

 

Uniós pénzből is finanszírozza tevékenységét az egyik török konzervatív nőmozgalom. A török Nők a demokráciáért Szövetség (Kadem) egyik alapítója pedig nem más, mint Recep Tayyip Erdogan török államfő lánya, Sümmeyye Erdogan.

 

A Kadem érdekessége, hogy tiltakozik a nyugat-európai liberális értékek szerinti női emancipáció ellen és elutasítja a genderegyenlőséget, ennek ellenére fellép a női bántalmazással szemben. Állandó konfliktusban van a feminista szervezetekkel, mert a nő szerepét elsősorban az anyaság szemszögéből hirdeti, a leszbikus nőket „perverzeknek” nevezi.

 

Nemrég azonban az  ultrakonzervatív szervezetek azzal támadták meg a nők elleni erőszakot elítélő Kademet, hogy az Soros Györgytől kapott támogatásokat. Erre válaszul a Kadem azzal reagált, hogy az egyetlen külföldi támogatási összeg, amit kapott, az az EU-tól érkezett.

 

Ez különösen kínos lehet a genderegyenlőségből politikai kérdést fabrikáló Brüsszelre nézve. (iDnes.cz)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!