Nyitókép: rtl.hr

 

Újabb horvátországi turistaközpont harcol a tengerbe engedett ürülékkel. Ezúttal a Zadar közelében fekvő Ugljan szigetének lakóit és a szigetre érkező turistákat érinti a kellemetlenség. A szennyvizet és az ürüléket állítólag egy pszichiátriai kórház is beleengedi a tengerbe.

 

A szigeten uralkodó állapotokat rögzítő videót a helyiek osztották meg a közösségi oldalon. A problémára pedig a zadari Slobodna Dalmacija napilap figyelmét is felhívták.

 

 hirdetes_810x300  

„A videón látni lehet, hogy a fekete cső az erdőben rá van kötve a ciszternákra, az ürüléket pedig egyenesen a tengerbe engedik. Az ürüléket és a szennyvizet az ugljani pszichiátriai kórház is évek óta a tengerbe engedi“

 

– reagáltak az olvasók a Slobodna Dalmacija azon cikkére, amelyben a problémáról írt.

 

Mladan Mavar, a kórház igazgatója azzal védekezik, hogy ugyan a szennyvizet a tengerbe engedik, de nem rögtön a tengerpart közelében. Az igazgató elmondása szerint a csatornarendszer több mint 60 éves, és abból az időből származik, amikor még nem működtek szennyvíztisztítók. A csövek több száz méterre a tenger aljába vezetnek, a szennyvizet és az ürüléket pedig mélyen a tenger aljába engedik ki.

 

A helyiek azonban nem értenek egyet az igazgató szavaival.

 

„Nem több száz méter mélyen engedik ki a szennyvizet, ahogyan Mavar igazgató mondja, hanem fél méteres mélységben. Ezt a videón is látni“

 

– mondják a helyiek.

 

Ispuštanje fekalija u čisto more na otoku Ugljanu.#sos

Gepostet von Matea Gugić am Samstag, 10. August 2019

 

A kanalizációt nem messze a strandtól és egy újonnan megnyitott ökologikus kempingtől vezetik el a tengerbe.

 

„Ez nemcsak a városunk, hanem egész Horvátország számára elfogadhatatlan és szégyenletes“

 

– vélekednek a helyiek.

 

A Slobodna Dalmacija szerint már készül a kórház modern kanalizációra való rácsatlakoztatása, ami egyenesen a szennyvíztisztítóba fog vezetni. A projekt az előkészítés utolsó fázisában van, a kanalizációnak pedig 3–5 éven belül el kellene készülnie.

 

Ugljan szigetén sürgősen új kanalizációra van szüksége, ugyanis a sziget lakosságának 60%-a nem rendelkezik vele. A Slobodna Dalmacija szerint a magánvállalatok a pszichiátriai kórház telkén keresztül engedik a szennyüket a tenger vizébe. A kórház igazgatója azonban tagadja, hogy valaha is megengedett volna ilyet, de ha működik is ilyesmi, akkor az csakis a kórház beleegyezése nélkül.

 

TvNoviny.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.