Nyitókép forrása:   deccanherald.com

 

Helyi idő szerint szerda reggel vonatokkal kezdődik meg Njonoksza nevű falu kiürítése, ami nem messze található attól a katonai támaszponttól, ahol a múlt csütörtökön egy vélhetően nukleáris meghajtású ballisztikus rakéta felrobbant.

 

A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség közlése szerint hivatalosan „katonai tevékenység” miatt evakuálják a település lakosait hajnali 05.00 és reggel 07:00 között. A Novaja Gazeta függetlenként számon tartott oknyomozó lapnak a katonaság illetékesei azt mondták, hogy a kitelepítés nincs összefüggésben a robbanással.

 

Kedden Moszkva hivatalosan is elismerte a baleset megtörténtét, és azt is megerősítették, hogy egy nukleáris meghajtású rakéta tesztje során következett be a baleset, amely öt ember életébe került. A projekt neve egyébként Buverestnik, ami szabad fordításban valami olyasmit jelent, hogy viharmadár. A rakétát az amerikaiak SSC X 9 Skyfallként emlegetik, és forradalmi újítása, hogy nukleáris hordozórakéta nukleáris meghajtórendszerrel, nem rendelkezik távolsági korlátokkal, és szükség esetén akár „pihenőpályára” is állítható bevetés közben, mert hajtóanyaga gyakorlatilag kifogyhatatlan.

 hirdetes_300x300  

 

A baleset ellenére Moszkva jelezte, nem hagy fel a technológia további kutatásával, épp a fegyverkezési versenyre hivatkozva, vagyis amiatt, hogy más országok is képesek lehetnek a technológia kifejlesztésére.

 

A múlt heti, Oroszország észak-európai felében bekövetkező robbanás azért keltette fel a nemzetközi sajtó figyelmét, mert nem sokkal utána a szeverodinszki (északi kikötőváros) nukleáris megfigyelőközpont a háttérsugárzás megnövekedését regisztrálta. Az erről szóló jelentést – vélhetően hatósági nyomásra – 24 órán belül eltávolították az internetről.

 

Az öt halálos áldozat ugyanabban a tudományos intézetben dolgozott. Annak egyik vezető kutatója néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a baleset valószínűleg egy kisméretű atomreaktor tesztelésekor következett be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!