Nyitókép: Reuters

 

Hatalmas erdőtűz tombol Görögország második legnagyobb szigetén, Évián (Euboia). Mivel a tűzoltók nem tudják kordában tartani a lángokat, így legkevesebb négy falut, néhány kolostort és több száz embert kellett evakuálniuk – tájékoztatott a görög Kathimerini hírportál.

 

A mentést a sziget idős lakosai nehezítik, akik nem akarják elhagyni az otthonaikat.

 

 hirdetes_300x300  

Annak ellenére, hogy a görögök rengeteg technikát és több száz tűzoltót vetettek be a mentésbe, nem tudják ellenőrzésük alá vonni a tüzet. A szigetre Horvátországból és Olaszországból küldtek tűzoltókat, ugyanis ennek a két országnak a tűzoltói rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal a légi tűzoltást illetően.

 

 

A tűzoltásba bevetett repülőkkel és helikopterekkel az a legnagyobb probléma, hogy nem tudnak közel kerülni a tűz forrásához. Az oltást nehezíti, hogy a tűzoltók 40 fokban és erős szélben próbálják oltani a lángokat. A szárazság pedig szintén nem könnyíti meg a munkájukat.

 

Fotó: Reuters/Costas Baltas
Fotó: Reuters/Costas Baltas
Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

 

Az erdőtűz terjedéséhez az erős szél is hozzásegített. Az emberek evakuációját és a tűzoltók munkáját a sűrű füst is akadályozza. Emellett fennáll a veszélye annak, hogy valaki megfullad, illetve belélegezi a füstöt.

 

Évia szigetén kívül az Athéntól északra fekvő Thívában is lángok csaptak fel, ahol a tűzoltóság szerint szintén komoly a helyzet, de az Athéntól északra lévő Marathon településen is tűz pusztít. Szemtanúk szerint az erdőtüzek helyszínétől mintegy 90 kilométerre fekvő görög fővárosban, Athénban is érezni és látni a füstöt.

 

 

Az Express nevű brit lap szerint a görög Elafonisos-szigeten már a legmagasabb riasztás van érvényben, a kempingekből és a szállodákból evakuálták a vendégeket. De tűz pusztít Pelaponessusban is.

 

A brit külügyminisztérium ajánlást adott ki, amelyben felszólították állampolgáraikat, hogy kövessék a görög hatóságok utasításait.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!