Nyitóképforrása: ABCnews.com/illusztráció

 

Kína nem engedélyezte két amerikai hadihajó kikötését a hongkongi kikötőben. A két ország közötti feszültség az elvileg autonómiát élvező város kérdésében is nőni kezdett. Az emúlt hetekben Hongkongba „pro-demokratikus” tüntetések zajlottak.

 

Az amerikai csendes-óceáni flotta két hajója, a kétéltű páncélos járművek szállítására alkalmas USS Green Bay és a Lake Erie cirkáló terv szerint Hongkongban akart kikötni augusztus végén. Kína most megvonta tőlük a dokkolás jogát, mivel Washington élesen kritizálta Peking szerepvállalását a hongkongi eseményekben.

 

A városban még júliusban kezdődtek a tüntetések, mikor kínai nyomásra a hongkongi vezetés törvénytervezetet nyújtott be a Kína irányába történő kiadatási eljárás egyszerűsítéséről. Az intézkedés a gyakorlatban azt jelentené, hogy Hongkong megszűnne a pekingi központi kormány kritikusainak menedékévé lenni, és Peking kiterjeszthetné központosított gazdasági irányítását a viszonylag szabadabb feltételek mozgó Hongkongra.

 hirdetes_300x300  

 

A tüntetéseken továbbra is több ezren vesznek részt. Jelentések szerint minden oldalon vannak erőszakosan fellépő egyének, ám az elmúlt időszakban egyre több a panasz érkezik a rendőrség brutalitása miatt, és többször esett már szó arról is, hogy Kína alvilági csoportokat küldött Hongkongba a tüntetések eszkalálása céljából.

 

Peking természetesen nyugati szervezkedésnek nevezi a tüntetéseket, és felszólította a Hongkongban tartózkodó amerikai diplomatákat, hogy „hagyjanak fel a város életébe való beavatkozással”.

 

Donald Trump amerikai elnök sokáig tartózkodott az állásfoglalástól. Néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a városban zajló események Peking és Hongkong „magánügye”, és hogy „nem szorulnak [Amerika] tanácsaira”.

 

Kedden azonban napvilágra került az az információ, miszerint az amerikai hírszerzési források úgy tudják, Kína csapatokat rendelt Hongkong határához. Az információt Trump is megerősítette, egyúttal reményét fejezte ki, hogy emberi élet kioltása nélkül, békés úton rendeződik a helyzet Hongkongban.

 

A katonai beavatkozás már csak azért sem kizárt, mert Peking elkezdett „retorikailag megágyazni” a intervenciónak. A kínai hatóságok kijelentették, hogy a hongkongi tüntetések „a terrorizmus jegyeit viselik”magukon, és hogy a várost „terrorizmus-közeli tevékenységet folytató nemzetközi hálózat bénítja meg”. A kínai védelmi minisztérium pedig korábban kijelentette, hogy a város kérésére bevethető a hadsereg a közbiztonság visszaállítása céljából.

 

Kínai védelmi minisztérium: Hongkong kérésére bevethető a kínai hadsereg a tüntetések megfékezésére

 

A hongkongi tüntetéshullám háttere: Peking megszabadulna egyik idegesítő gyenge pontjától

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.