Nyitókép forrása: handelsblatt.com

 

Németország a jövőben többet akar védelmi kiadásokra fordítani. Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy ezt nem Donald Trump nyomásgyakorlása miatt teszi majd meg, hanem saját jól felfogott érdekéből.

 

A német hadi kiadások a GDP 1,38 százalékát teszik, ezért Merkel elég sok kritikát kapott Donad Trump amerikai elnöktől. A NATO megállapodás szerint ugyanis 2 százalék az elérendő cél. Berlin eddig igyekezett a végtelenségig elodázni az előírt határ elérését, ám most úgy tűnik, megváltozik a helyzet.

 

Németország egyébként folyamatosan kihúzta magát a konfliktusokban való szerepvállalásból. A katonai kiadások növelése ráadásul a „történelmi tapasztalatok” miatt Németországban elég kényes kérdés.

 hirdetes_810x300  

 

A berlini amerikai nagykövet, Richard Grenell a múlt héten bírálta Németországot a védelmi kiadások növelésének elmaradása miatt. Megfenyegette Berlint, hogy az USA kivonja összes katonáját Németországból.

 

„Szó szerint szégyen, ha belegondolunk, hogy az amerikai adófizetők még mindig kénytelenek fizetni 50 ezer amerikai katona bérét, akik Németországban teljesítenek szolgálatot, miközben a németek hazai programokra költik költségvetési többletüket”

 

mondta. Németországban állomásozik a világ második legnagyobb amerikai kontingense. Donald Trump amerikai elnök júniusi lengyelországi látogatása során megemlítette, hogy Németországból akár Lengyelországba lehetne átvezényelni az amerikai katonákat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!