Nyitókép forrása: swissinfo.ch

 

Németország nemrég 190 millió darab jódtablettát rendelt meg egy „esetleges” atomkatasztrófa hatásainak kezelésére. A dolog érdekessége, hogy a németek nem saját atomreaktoraik, hanem a szomszédos országok erőművei miatt aggódnak.

 

Németországban ugyanis 2022-ben leállítják az utolsó atomerőművet is. A nukleáris energia gyártását a németek a fukusimai atomkatasztrófa után nem sokkal kezdték el felszámolni, Angela Merkel kezdeményezésére. Persze a helyzet elég ellentmondásos: a felhasznált elektromos energia zömét Franciaországtól vásárolják – ők pedig atomerőművekben termelik az áramot.

 

A most nagy mennyiségben vásárolt jódtabletták csökkentik a sugárbetegség emberi szervezetre gyakorolt hatásait. 8,4 millió tablettát a német Sugárzásvédelmi Szövetségi Hivatal vásárolt meg. Ez a szám azért feltűnő, mert saját készleteinek négyszereséről van szó.

 hirdetes_300x300  

 

Külső tényezők miatt aggódnak

 

A Sugárzásvédelmi Bizottság, amely a mindenkori német kormány egyik tanácsadó szerve is, úgy véli, hogy nukleáris katasztrófa bekövetkezte esetén a több mint 80 millió lakosú Németországban jód tablettát juttatnának minden gyereknek, fiatalnak és terhes nőnek.

 

A tanácsadó testület szerint a katasztrófa veszélye nem „helyi jellegű”, hanem a szomszédos országokból érkezhet. A Bizottság elnöke, Wolfgang Müller azonban nem zárja ki, hogy a német reaktorok leállítása során is következhet be kisebb baleset – de nem számolnak radioaktivitás felszabadulásával.

 

Müller sokkal jobban aggódik a belga, francia és svájci, valamint a cseh és svéd atomerőművek miatt.

 

„Ha valami történik ezekben az országokban, meg kell védenünk a német lakosságot”

 

fogalmazott.

 

Kiöregedett és veszélyes atomerőművek terhelik a francia-német kapcsolatokat

 

Nem csak a németek

 

Németországban az egyes régiókban eddig is nagy volt a félelem az esetlegesen bekövetkező atomerőmű-balesetektől. A Németország nyugati csücskében lévő Aachen városa két évvel ezelőtt elővigyázatosságból jódtablettákat osztott szét a német-belga határ túloldalán lévő Tihange atomerőmű „veszélyes” állapota miatt. A jódtablettákat a 45 év alattiak körében osztották szét. A lépést sokan szándékos pánikkeltésként értékelték.

 

Müller azonban a feltűnően nagy jódtabletta rendelések kapcsán nem lát okot a pánikra. Szerinte ez csak elővigyázatosság, tekintve, hogy a szomszédos országokban és évekig fognak működni az atomreaktorok.

 

Nem a németek az egyedüliek, akik jódtablettákat halmoznak fel. Az AP hírügynökség közlése szerint néhány nappal ezelőtt a litván kormány is 4 millió jódtablettát vásárolt, mert a szomszédos Fehéroroszországban új atomreaktort indítottak be.

 

Litvánia 2009-ben zárta be utolsó atomerőművét, azóta importra szorul, többek között Fehéroroszországtól is vásárolt. A határ közelében lévő új reaktor beindításának hírére azonban már nem hajlandó áramot vásárolni délkeleti szomszédjától.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.