Nyitókép forrása: newsnation.in

 

Emmanuel Macron francia államfő úgy véli,hogy Jair Bolsonaro brazil elnök „hazudott neki” a legutóbbi G20-as csúcson, mikor azt állította, hogy Brazília elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban. Brazíliában jelenleg is lángok emésztik az amazóniai őserdőt.

 

Az Amazonas mentén lévő, találóan a föld tüdejeként emlegetett őserdőben az elmúlt 12 hónapban 84 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma. Csak a múlt héten 28 ezer új tűzfészek alakult ki. A lángok annyira szétterjedtek, hogy gyakorlatilag lehetetlen őket megállítani. A tűz megrongálta a főbb áramvezetékeket, több helyen masszív áramkimaradást okozott.

 

A dolog érdekessége, hogy a szokatlan gyakorisággal kitörő erdőtüzek 30 százaléka olyan területeken történt, amelyek ásványkincsekben gazdag lelőhelyeknek számítanak.

 hirdetes_300x300  

 

Franciaország és Írország az amazóniai őserdők pusztulásáért a brazil kormányzatot bírálja (hozzátesszük, Bolsonarót konzervatív nacionalistaként tartják számon, szemben Macron progreszív-balliberális irányultságával), ezért mindkét ország jelezte, hogy

 

nem támogatják az elmúlt időszak egyik legfontosabb, MERCOSUR (Dél-amerikai Közös Piac) és EU között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttét.

 

Macron kezdeméynezte, hogy a brazil őserdőket sújtó tűzvészről a hétvégén esedékes G7-es csúcson is tárgyaljanak a résztvevő országok.

 

Bolsonaro azzal vádolta meg Macront, hogy saját, önös politikai céljaira akarja felhasználni Amazónia problémáit. A brazil elnök azt is jelezte, hogy nem zárja ki a hadsereg bevetését az őserdőben tomboló lángok megfékezésére.

 

Bolsonaro Európában nem túl hírneves politikus. Amellett, hogy nacionalista-konzervatív, a Brüsszelben divatos környezetvédelem iránt sem annyira lelkesedik. Helyette a bányatársaságok és a helyi farmerek érdekeit tartja szem előtt. Brazíliában az erdőtűz gyakorlatilag jegyben jár az új megművelhető (vagy kitermelhető) földterületek megnyitásával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!