Nyitókép forrása: maszol.ro

 

Romániában elhúzódó kormányválságra rendezkedhetnek be a döntéshozók. Miután a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormánykoalícióból, a szocialista PSD kisebbségi kormányzásra kényszerül. Kelemen Hunor tegnapi nyilatkozatából az is kiderül, hogy az RMDSZ nem akar sem része, sem támogatója lenni egy kisebbségi kormánynak.

 

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, hogy negyed évvel az elnökválasztások előtt egyik ellenzéki párt sem tolong azért, hogy átvegye a kormányzó szerepet a PSD-től.

 

„Annak ellenére, hogy a PNL most sürgős bizalmatlansági indítványról beszél, Ludovic Orban pártelnök nyitva tart magának egy kiskaput: az indítvány benyújtását attól teszi függővé, hogy az aláírók száma meghaladja a képviselők teljes létszámának felét, holott erre technikai szempontból nincs szükség”

 

 hirdetes_300x300  

emelte ki. Viorica Dancila kormányfő – a jelen állás szerint – nem akar elmondani tisztségéről mindaddig, míg a parlament nem fogad el egy bizalmatlansági indítványt,arra hivatkozva, hogy a „román nép érdeke követeli, hogy végigvigyék a tervezett kormányprogramot és reformokat”.

 

„De nem teljesen világos, miként akarja Dancila ezt megvalósítani kampányidőszakban, kisebbségben és jelentős médiaellenszélben. Csak abban bízhat, hogy az ellenzék mégsem nyújtja be a bizalmatlansági indítványt, vagy ha mégis, és az átmegy, akkor áldozati szerepben vonulhat ellenzékbe”

 

magyarázta a szakértő. Hozzátette, a helyzetet bonyolítja, hogy a román szabályozás szerint az elnökválasztás megelőző fél évben nem lehet előrehozott választásokat tartani. A román elnökválasztásokra novemberben kerül sor.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!