Nyitókép forrása: Olasz elnöki sajtóhivatal/Paolo Giandotti

 

Az olasz baloldali Demokrata Párt szerdán kijelentette az államfővel folytatott egyeztetések után, hogy hajlandó a kormányalakításra az Öt Csillag Mozgalommal és támogatni Giuseppe Conte kormányát – jelentette az ANSA olasz gírügynökség. Olaszországban bizonytalan kimenetelű kormányválság alakult ki, miután kiugrott a kormánykoalícióból a Matteo Salvini-féle Liga.

 

Hogy az Öt Csillag mozgalom tovább tudjon kormányozni, koalíciós partnerre van szüksége. A Demokrata Párt szerint Olaszországnak „fordulópontot hózó és folytonosságot biztosító” kormányra van szüksége.

 

Silvo Berlusconi pártja, a Forza Italia szerint a két esetleges koalícióját „veszélyes forgatókönyvnek” nevezte, és azt hangsúlyozta, hogy Mattarella köztársasági elnöknek előrehozott választások kiírásával vissza kellene adnia a népnek a választás lehetőségét.

 hirdetes_400x285  

 

Berlusconi szerint a Demokrata Párt és az Öt Csillag szövetsége politikai tévedés és nem jelent megoldás a problémákra, és mindössze „palotajátékok eredménye”, a Forza Italia pedig ellenzékbe vonul (vagyis kívülről sem fogja támgoatni az új kétpárti koalíciót).

 

A válság azonban még nem zárult le. Mattarella államfő csütörtökön hoz döntést arról, hogy megbízza-e Giuseppe Contét az M5S-PD kormány megalapításával. További háttér az olasz kormányválsággal kapcsolatban alábbi cikkeinkben olvasható.

 

Lesznek-e előrehozott választások Olaszországban? Nem csak a migrációs politika a tét

 

Olasz kormányválság – Giuseppe Conte vette át a kormányalakítási egyeztetéseket a balközéppel

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!