Külügyek

Moszkva befizeti kétévi elmaradt tagdíját az Európa Tanácsnak

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése június 25-én határozott arról, hogy az oroszok visszakapják szavazati jogukat

Nyitókép: 24.hu

 

Oroszország befizeti az Európa Tanácsnak mintegy 54,7 millió eurónyi, 2017-ben és 2018-ban elmaradt tagdíját és egyéb kötelezettségét – derült ki az orosz hivatalos online közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendeletből.

 

Hirdetés(x)

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) június 25-én határozott arról, hogy Oroszország küldöttsége visszakapja a Krím elcsatolására és a délkelet-ukrajnai beavatkozásra hivatkozva megvont szavazati jogát és egyéb lehetőségeit. Az orosz törvényhozás az ellene 2014-ben bevezetett szankcióra válaszul 2016-ban függesztette fel munkáját a testületben, és 2017 óta tagdíjat sem fizetett.

 

A szervezet szabályai szerint Oroszországot kizárhatták volna a tagdíjfizetési kötelezettség két éven át tartó megszegése miatt. Ennek megakadályozására a PACE idén megváltoztatta ügyrendjét, az ukrán delegáció tiltakozása ellenére.

 

Az orosz parlament két háza januárban közös nyilatkozatban vádolta meg a PACE-t azzal, hogy “durván megsértette” Oroszország jogait az Európa Tanácsban, amikor parlamenti delegációját 2014-ben és 2015-ben megfosztotta kulcsfontosságú jogköreitől. Ezzel a testület Moszkva szerint “rendszerszintű válságba” került.

 

Az orosz törvényhozási küldöttség tagjai az ellenük bevezetett büntetőintézkedések értelmében nemcsak a közgyűlésben nem szavazhattak, de nem vehettek részt a PACE vezető testületeinek munkájában, nem lehettek jelentéstevők, nem lehettek tagjai a PACE választási megfigyelő küldöttségeinek sem, és nem képviselhették a közgyűlést sem az ET szerveiben, sem a tanácson kívül.

Május elején Moszkva a konfliktus miatt meglebegtette azt a lehetőséget is, hogy kilép a közgyűlésből, és felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Hirdetés(x)

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2020. feb. 27. 17:44

A kemény lányoknak és legényeknek az Európai Tanácsban be kellett helyezniük a pelenkát.Most már tudják,hogy ki az a Putyin.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket