Nyitókép forrása: catracalivre.com.br

 

Franciaország feltűnő vehemenciával fenyegette meg Brazíliát. Emmanuel Macron a múlt heti G7-es csúcson kijelentette, hogy nem fogja támogatni a Mercasur (Dél-amerikai Közös Piac) és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodását. Gondolhatnánk, hogy Macron beállt a klímaváltozás hatásait újrafelfedező balliberálisok fősodrába, ám a valóság ennél jóval egyszerűbb.

 

A Mercasur és az EU közötti készülő megállapodás gyakorlatilag a dél-amerikai mezőgazdasági termékekre kivetett uniós importvámok eltörléséről vagy csökkentéséről szól. Hogy érzékeltessük, mekkora összegekről van szó: olívaolajat 300 millió euró értékben importál az EU Dél-Amerikából, 10 százalékos importvám mellett. A malátánál a forgalom 50 millió euró, 14 százalékos vámmal. Borokból 160 millió eurónyi jut az uniós piacra, 27 százalékos vám mellett.

 

Az őszibarackból mindössze 3-5 millió eurónyi, nem véletlenül: 55 százalékos importvám terheli. A szeszes italoknál 20-35 százalékos importvám mellett is 180 millió eurós éves kereskedelmi forgalom van érvényben.

 hirdetes_810x300  

 

Brazília feltételekkel elfogadja az Amazónia eloltására érkező segítséget

 

A francia dilemma

 

A fenti néhány példából is látni, hogy a megállapodás komoly kihívásokat jelent Franciaország számára, amelynek bevételei mind a mai napig nagyban függnek a mezőgazdasági termeléstől. A franciáknak alapvetően érdekükben áll elkerülni az uniós piac megnyitását, mert az számukra olcsó versenytársak megjelenését jelenti.

 

A Geopolitical Futures amerikai agytröszt vonatkozó elemzésében kifejti, hogy jelenleg a Mercasur-EU közti tárgyalások két sarkalatos ponton rekedtek meg. Az egyik egy olyan biztosíték-rendszer kialakítása, amely megvédi a gazdasági ágazatokat a „kivitel jelentős vagy váratlanul kiugró növekedésével szemben”.

 

A második egy olyan óvintézkedés, amely lehetővé teszi a tagállam számára, hogy elutasítsa egy adott Mercasurból érkező termék importját, ha azt egészségre károsnak tekinti.

 

Már az első pont is szembemegy a dél-amerikai piac akaratával, akik saját gazdasági helyzetüknél fogva rá vannak kényszerülve a kivitelük bármi áron történő növelésére. A második kérdésben az EU és Brazília álláspontja egyenesen szembenálló. Brazília szerint csak akkor utasítható ki egy országból a Mercasur terméke, ha annak káros voltát „tudományosan alátámasztják”, a vizsgálatok anyagi terhét pedig az illető uniós tagállamnak kell állnia. Az EU azonban kitart amellett, hogy kizárólag Brüsszel előjoga az élelmiszerfelügyeleti szabályok meghatározása.

 

És még nem beszéltünk az olyan nemzeti jelentőségű termékek leutánzásának veszélyeiről, mint amilyen a magyar Tokaji, a lengyel Polska Wódka, vagy a német Münchener Bier.

 

Gazdasági és politikai aranybánya Brazíliában: pénz beszél, az amazóniai őserdők pusztulnak

 

Macron nem akar egy újabb forradalmat

 

Franciaország esetében azonban a szabadkereskedelmi megállapodás túlmutat a gazdasági megfontolásokon. Ha a francia agrárágazat konkurenciát kap, az nyomás alá helyezi a francia agrárágazatot. Márpedig Emmanuel Macron francia államfő a sárgamellényes mozgalom lendületére emlékezve inkább el akarja kerülni az olyan társadalmi rétegek provokálását, mint a gazdák és a mezőgazdaságban dolgozók.

 

A helyzetet bonyolítja, hogy az EU egy sokkal kényesebb egyezményről is fog a közeljövőben tárgyalni, a számára jelenleg kezelhetetlen kategóriába tartozó USA-val. Így Brüsszel sem akarja elkötelezni magát egy precedens értékű megállapodás mellett, mielőtt dűlőre jutna az USA-val – tekintve, hogy az euróövezet gazdasági lendülete ennek eredményétől függ.

 

És bár valóban nagy az exportkényszer Dél-Amerikában, a geopolitikai megfontolások nem adnak neki akkora teret, mint elsőre tűnik. Az Amazonas-medence Brazília nagyon érzékeny biztonságpolitikai területe, amelynek áthatolhatatlan erdőségei a határmentén húzódnak, ritkán lakott és minimálisan fejlett. Brazília tudatosan kerülte el mindig, hogy más országokkal vagy nemzetközi szervezetekkel közösen felügyelje az őserdőket, mert fél, hogy ha kiadja az irányítást a kezéből, országát széttagolják a külső erők.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.