Nyitókép forrása: twitter.com

 

A valaha lejegyzett legdurvább vihar csapott le vasárnap a Bahama-szigetekre. A Dorian névre keresztelt természetei csapást pénteken minősítették ötös erősségűvé, akkor 260 km/órás széllökéseket és 4,3 méteres hullámokat produkált.

 

Vasárnapra azonban az Atlanti-óceán rekordlistájának második legerősebb viharává nőtte ki magát. 270-300 km/órás széllökésekkel érte el a Bahamákat, 7-8 méter magas hullámokkal sújtva a partszakaszt. A vihar olyan erővel tombolt, hogy a miami székhelyű Szövetségi Hurrikánfigyelő Központ a valaha volt legpusztítóbb, 1935-ös viharhoz hasonlította a Doriant.

 

 hirdetes_300x300  

 

A BBC közlése szerint egyelőre nincs hivatalos adat a károkról, de a Vöröskereszt első becslése szerint legalább 13 ezer ház megsemmisült – vagyis legalább ennyi család vált földönfutóvá.

 

 

A Dorian rendkívül lassan (nagyjából 13-15 km/órás sebességgel) halad nyugat felé, az kontinentális Amerika irányába, hétfőn este csap le Floridára, majd a partvidék mentén északra fordul. Florida, Georgia, Észak-Karolina államokban rendkívüli állapotot hirdettek, több államban kötelező evakuálást rendeltek el.

 

Az Orlando-i Disneyyworld parkját is már bezárták, ahogy a város nemzetközi repterét is.

 

Floridában több mint 2000 katonát mozgósított a Nemzeti Gárda,másik 2000 katonát készenlétbe helyeztek.

 

Dél-Karolinában a partvidék meghatározott sávjában több mint 830 ezer ember kötelező evakuálását rendelték el.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!