Nyitókép forrása: bbc.com

 

Nem várt vereséget szenvedett a brit alsóház szerdai ülésén Boris Johnson kormányfő, miután a londoni törvényhozás megszavazta a megállapodás nélküli Brexit tiltásáról szóló javaslatot, de figyelmen kívül hagyták Johnson előrehozott választásokról szóló beterjesztését.

 

Az elfogadott javaslat értelmében Nagy-Britannia kormánya nem léphet ki az EU-ból az Unióval való megállapodás elfogadása nélkül. A javaslat 327-299 arányban ment át a parlamentben, a felsőház várhatóan pénteken dönt annak elfogadásáról.

 

A BBC közlése szerint azonban olyan elképzelések is felreppentek, melyek szerint a kormány szándékosan visszatartja majd javaslat felsőházi elfogadását, egészen a parlament jövő heti felfüggesztéséig, így az nem léphetne érvényre.

  hirdetes_300x300   

 

Johnson azért indítványozta előrehozott választások kiírását, mert meggyőződése, hogy az ellenzéki Munkáspárt javaslata a kemény-Brexit tiltásáról lehetetlen alkupozícióba hozta Nagy-Britanniát az EU-val szemben a Brexit-tárgyalások kapcsán. Tekintve, hogy a javaslat új brit-uniós megállapodás kidolgozását is tiltja, egyértelműen arra szolgál,

 

hogy a kormányfőnél kikényszerítse a kilépés újabb három hónappal történő kitolását.

 

A Törvényjavaslat ráadásul szokatlan módon rögzíti azt, hogy Johnson kormányfőnek levelet kell írnia az Európai Tanács elnökének a halasztás kérelmére, és ha az EU javasol új határidőt a halasztásra, a kormányfőnek két napon belül kell döntést hoznia arról, amelyen belül a kormánynak van ideje ellenjavaslatot tennie.

 

Johnson október közepére kiírandó előrehozott választásokról szóló javaslata nem élt meg az alsóházban. Igaz, hogy ahhoz jóval több, 434 támogató voksra lett volna szüksége, de csak 298-at kapott.

 

A megállapodás nélküli kilépés blokkolása annyira nem meglepő eredménye a londoni politikai zűrzavarnak. A Konzervatív Párt 21 tagját zárta ki, mert segítették a javaslat beterjesztését, ám emiatt várható volt, hogy Johnson elveszíti a támogatást az október végi kilépéshez.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Nagy-Britannia számára nem csak súlyos gazdasági problémákat okozhat egy megállapodás nélküli kilépés, hanem alapjaiban rengetné meg a királyság egységét. Skóciában és Észak-Írországban már most egyre hangosabbak az elszakadásról népszavazást követelő hangok – a királyság ezen részei ugyanis az unióban való maradás mellett döntöttek.

 

Nagy-Britanniának eredetileg idén március 29-én kellett volna kilépnie az EU-ból, azóta folyamatosan halasztják ezt a határidőt. Johnson miniszterelnöki kinevezése előtt sok szó esett arról, hogy egy újabb, a 2016-os Brexit-népszavazás eredményét felülíró referendumot eszközölnének ki a döntéshozók.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!