Szombaton földet értek Moszkva vnukovói, illetve Kijev boriszpili repülőterén szombat délután az orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadon bocsátott személyeket szállító repülőgépek. Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos megerősítette, hogy mindkét fél 35 foglyot engedett el.

 

A hazatérő ukrán szabadulókat a repülőgép utaslépcsőjénél fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és mindegyiket külön megölelte. Zelenszkij azt is bejelentette, hogy a nap folyamán korábban telefonon beszélt orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

 

Moszkvában Kijevvel ellentétben nem alakult ki népünnepélyi hangulat a reptéren. Az utaslépcső aljában az orosz televíziósok a gépből kiszállók közül egyedül Kirill Visinszkijt, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál Ukrajnában augusztus végén feltételesen szabadlábra helyezett, orosz-ukrán kettős állampolgárságú főszerkesztőjét szólították meg. A vnukovói repülőtéren a televíziós közvetítés tanúsága szerint egyetlen magas rangú politikus sem jelent meg.

 

 hirdetes_300x300  

A kijevi repülőtérre egyébként a foglyok fogadására a hozzátartozóik és az ukrán elnök mellett megjelent Arszen Avakov belügyminiszter, Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője és Ruszlan Rjabosapka főügyész is. A hazatérő ukrán állampolgárok orvosi vizsgálaton is átestek.

 

A fogolycsere keretében szabadon bocsátott oroszok névsorát szombat estig nem hozták nyilvánosságra. A kijevi elnöki hivatal közlése szerint a hazatért ukránok között van a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett 24 ukrán tengerész, valamint Oleh Szencov, az Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendező, továbbá Olekszandr Kolcsenko, Pavlo Hrib, Sztanyiszlav Klih, Mikola Karpjuk, Volodimir Baluh, Evhen Panov, Artur Panov, Edem Bekirov és Mikola Szizanovics.

 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a fogolycserét nagyon fontos lépésnek, a politikai akarat megnyilvánulásának nevezte, és a két ország között kialakult légkör fenntartására szólított fel a problémák megoldása érdekében. Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szerint a csere az első lépés volt a konfrontációtól a párbeszéd felé.

 

Moszkva és Kijev 70 foglyot cserélt ki egymással

 

Zelenszkij: ez volt az első lépés az összes ukrán fogoly kiszabadításához

 

A mostani ukrán-orosz fogolycsere az első lépés volt ahhoz, hogy kiszabadítsanak minden, még orosz területen fogva tartott ukrán állampolgárt, és folytassák a minszki folyamat végrehajtását, valódi fegyvernyugvást elérve a Donyec-medence térségében – jelentette ki Zelenszkij az ukrán foglyok köszöntése után.

 

„Azt hiszem, megtettük az első lépést, ami nagyon nehéz volt. Ezután majd eljön az ideje valamennyi fogoly visszatérésének. Folytatjuk Minszkben most már a csapatszétválasztást két újabb szakaszban, először Zolote és Petrivszke között, majd az egész frontszakaszon, ezt valódi tűszünet követi és a háború lezárása”

 

– fogalmazott az elnök. Hozzátette, hogy ezután egy nehéz folyamat kezdődik: a megszállt területek visszaszerzése. Kifejezte ugyanakkor meggyőződését, hogy az ukránok összefogással „nemcsak embereket, de az ország területeit” is vissza fogják szerezni.

 

Lengyel államfő: helyre kell állítani Ukrajna 2014 előtti területi egységét

 

Leszögezte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök és közte létrejött egyezségek a mostani fogolycsere kapcsán teljes mértékben teljesültek. Elárulta, hogy az utolsó pillanapig nagy titokban tartották a részleteket, mert – mint mondta – voltak, akik meg akarták akadályozni a fogolycserét. Azt ígérte, hogy ezek neve „valamikor nyilvánosságra kerül”.

A több mint öt év rabság után kiszabadult Oleh Szencov krími ukrán filmrendező a reptéren újságírók előtt reményét fejezte ki, hogy a többi ukrán fogoly is mielőbb visszanyeri majd szabadságát.

 

„Harcunk azonban még nem ér véget az utolsó fogoly kiszabadulásával sem. A győzelem még nagyon távol van” – tette hozzá.

 

Roman Szuscsenko, a fogságból szabadult ukrán újságíró köszönetet mondott nemcsak Zelenszkijnek, de elődjének, Petro Porosenko volt államfőnek is azért az erőfeszítésért, amit kiszbadításukért tettek.

 

Putyin a lakott települések lövetésének leállítását sürgette Zelenszkijtől

 

A kiszabadult 24 haditengerészt és a többi ukrán foglyot a repülőtérről egyenesen Kijev egy katonai és egy elitkórházába szállították kivizsgálásra, illetve gyógykezelésre. Az egyik kiszabadult fogoly, Mikola Karpjuk, az UNA-UNSZO ukrán nacionalista szervezet tagja a repülőtéren elmondta, hogy a vele együtt elítélt társa, Sztanyiszlav Klih rendkívül súlyos állapotban van, pszichés problémáiról ügyvédei már korábban is beszámoltak fogva tartása alatt. Karpjukot és Klihet 2016-ban ítélte egy grozniji bíróság 22 és fél, illetve 20 évi fegyházbüntetésre azzal a váddal, hogy 1994-1995-ben harci tevékenységben vettek részt Csecsenföldön, és orosz katonákat öltek meg.

 

Julija Timosenko, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetője a Facebookon „az év legjobb hírének” nevezte az ukrán foglyok kiszabadulását.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!