Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Ursula von der Leyen megválasztott európai bizottsági elnök hétfőn nyilvánosságra hozta az általa november 1-jétől vezetendő EB összetételét. Eleget téve a korábbi ígéreteinek, a 27 tagállamból jelölt uniós biztosokból 13 nőt választott ki. A hatáskörök és az alelnöki posztok elosztására még napokat kell várni, a végleges összetételre pedig még az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania.

 

Von der Leyen, aki korábban német védelmi miniszterként tevékenykedett a CDU színeiben, hivatalosan november 1-jével veheti át az Európai Bizottság vezetését Jean-Claud Juncker leköszönő EB-elnöktől. Az új EB személyi összetétele komoly kihívást jelentett, tekintve, hogy több szempontot is figyelembe kellett vennie, és az egyes tárcák elosztásánál a gender szemléleten túl von der Leyennek számolnia kell a nyugati-keleti egyensúly elvárásával is a posztok osztogatásakor.

 

A jelenlegi, már lassan leköszönő bizottság nyolc tagja maradhat az EB-ben von der Leyen javaslata szerint. Ők

 hirdetes_810x300  

 

Marija Gabriel (Bulgária), Phil Hogan (Írország), Valdis Dombrovskis (Lettország), Johannes Hahn (Ausztria), Frans Timmermans (Hollandia) és Maroš Šefčovič (Szlovákia, korábbi smeres államfőjelölt, az EB energiaunióért felelős alelnöke), valamint Věra Jourová (Csehország, jelenlegi igazságügyi biztos).

 

A jelek szerint a testület további tagjai a következők:

 

Didier Reynders (Belgium, Sztella Kiriakidész (Ciprus), Kadri Simson (Észtország), Jutta Urpilainen (Finnország), Sylvie Goulard (Franciaország), Margarítisz Szkínász (Görögország), Dubravka Suica (Horvátország), Janusz Wojciechowski (Lengyelország, a PiS kormánypárt EP-képviselője), Virginijus Sinkevicius (Litvánia), Nicolas Schmitt (Luxemburg), Trócsányi László (Magyarország, korábbi magyar igazságügyi miniszter), Helena Dalli (Málta), Paolo Gentiloni (Olaszország), Elisa Ferreira (Portugália), Rovana Plumb (Románia), Janez Lenarcic (Szlovénia), Ylva Johansson (Svédország).

 

Németországot von der Leyen, Spanyolországot pedig Josep Borrel képviseli, ez utóbbi már borítékolhatja a kül- és belbiztonságpolitikai főképviselő posztját. Az Egyesült Királyság nem delegál tagot a Brexitre hivatkozva.

 

A V4-ek

 

A cseh Věra Jourová az Euractiv.vom közlése szerint várhatóan a kereskedelmi és közös piaci tárcát kapja meg.

 

A magyar Trócsányi Lászlóról úgy tartják, hogy az uniós fejlesztési támogatás és humanitárius segélyezés területén kapja meg a vezetői beosztást.

 

A szlovák Maroš Šefčovič nagy eséllyel ismét alelnök lehet az EB-ben, mégpedig ugyanazon a poszton, mint eddig (energiaunióért felelős alelnök).

 

A lengyel Janusz Wojciechowski kaphatja meg az uniós mezőgazdasági portfóliót, ami Közép-Európa számára az egyik fontos kérdés a soron következő uniós költségvetési vitát illetően.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!